5 snabba med Jonas Colting – månadens ”Fit50” inspiratör

jonas colting

Vad är ”nakna sanningen” bakom Jonas Colting – en av Sveriges mest framgångsrika triathleter, författare, föreläsare, entreprenörer och hälsoinspiratörer? Dessutom med kropp som en grekisk gud. Här ger han dig 5 snabba svar.

Jonas Colting är idrottsmannen från Borås som du känner igen som en av landets mest framgångsrika triathleter, författare, föreläsare, entreprenörer och hälsoinspiratörer. En uthållighetsidrottare med stort engagemang, alltid lika snygg naken och med lika starka åsikter som imponerande meritlista. Jonas har bland annat titeln som flerfaldig världsmästare i triathlon ultradistans, VM-medaljör i triathlon långdistans, som vunnit tävlingen ÖTILLÖ Swimrun World Champs hela 3 gånger. Dessutom en äventyrare av högsta rang, som simmade 640 km mellan Stockholm och Göteborg för några år sedan och i somras 300 km runt Gotland med syftet att samla in pengar till Wateraid, en organisation som hjälper människor i tredje världen att få tillgång till rent vatten. Insamlingen stannade på 715000 kr.

Jonas Colting jobbar även på andra sätt än rent fysiskt. Han har hunnit skriva fyra böcker och arbetar primärt med hälso- och livsstilsföreläsningar, coaching, arrangerar events och tävlingar, producerar våtdräkter och simateraljer, samt med en tydlig folkhälsoagenda genom sin podcast och sociala medier.

En inspiratör på många olika sätt, men hur började det hela? Hur ser livet ut idag som idrottande som 2-barnspappa och egenföretagare? Här får du en snabb bild av Jonas ”Fit50” Colting, månadens inspiratör som även ger dig sina 3 bästa hälsotips.

5 snabba med Jonas Colting – månadens ”Fit50” inspiratör

1. Din ”korta” story – vem du är och hur hamnade du här?

Jag började mitt idrottsliv som en mycket medioker ungdomssimmare men lärde mig att älska den hårda simträningen. Startade med triathlon 1990 och hade därmed hittat min idrott. Vann mitt första SM-guld 1996 och min första VM-medalj på Ironmandistansen 2001. Det var 10 år av learning by doing och ett autodidakt lärande som formade en träningsfilosofi som utvecklade både mitt idrottande och mig som människa.

Jag blev tidigt väldigt intresserad av skillnaden mellan hälsa och fitness och vikten av båda för långsiktig utveckling och framgång, trots att dessa ofta står diametralt motsatt till varandra gällande träning och mat. Under de påföljande 10 åren fram till 2010 så vann jag två VM-guld i ultratriathlon och både VM- och EM-medaljer på triathlonlångdistans.

Jag var också med från starten av swimrun och ÖTILLÖ och vann det loppet tre gånger. Efter min professionella karriär har jag gjort många andra utmaningar som Nordenskiöldsloppet 22 mil skidor, Cape Epic och Trans Alp etapplopp MTB och framför allt mina egna långsimningar. 2014 simmade jag 640 kilometer mellan Stockholm och Göteborg samt Gotland Runt 300 km under 2017.

Tidigt började jag även både att skriva, föreläsa och coacha och jobbar idag främst med coaching, hälsoresor samt hälso- och triathloncoaching.

jonas colting

2. Hur ser din träning ut idag?

Jag fyller 50 om några veckor och är nu enbart intresserad av långsiktig hälsa och är i det stora hela ointresserad av prestation. Jag kör visserligen några event varje år, som exempelvis ÖTILLÖ men bryr mig vare sig om tid eller placering numera. Jag tränar visserligen fortfarande en del traditionell triathlonträning med simning, cykel och löpning men lite annorlunda. Det mesta av cyklingen är MTB och mycket av löpningen är barfota på gräs och intervaller.

Dessutom kör jag jättemycket SUP och är på gymmet nästan varje dag. En typisk träningsdag just nu är 60 min SUP följt av 30 min barfoteintervaller på morgonen och sedan gymmet på kvällen. Gärna lite simning i utebassäng om solen lyser. Jag får gärna ihop 12-14 timmar en bra vecka. Jag är mycket mera intresserad av att vara stark och funktionell än ultrauthållig från nu och framåt. Fit50 liksom 🙂

3. Om du skulle ge våra läsare enbart 3 hälsotips – vilka är det?

  1. En avgörande nyckel till långsiktig hälsa är insikten runt att vi mer än något annat fortfarande är ett djur. Ett djur med en flera miljoner år lång historia vilken naturligtvis hårdvajrat precis allting i vår kropp. Modern ohälsa är resultatet av en modern livsstil. Så om man tar flertalet moderna ”sanningar” och livsstilsråd och gör precis tvärtom så kommer man långt.
  2. Ät en massa kött och animaliskt fett! Sky veganska alternativ som pesten. Ät aldrig ultraprocessade vegetabiliska oljor eller margariner. Fasta ett dygn i veckan och hoppa över frukost i allmänhet – det är INTE dagens viktigaste måltid.
  3. Älska solen och använd inte kemiska solskydd. Älska kyla, värme och andra lätt obekväma ytterligheter. Lita på ditt immunförsvar. Låt dig inte lättskrämmas in till lydnad och undergivenhet – det mesta som vi förleds att tro på är blott ideologiskt baserat eller har sin grund i ekonomiska incitament.

4. Vad är hemligheten bakom din framgång som elitidrottare?

Kärlek och disciplin. Jag älskar att vara med mina barn men man kan inte heller hälla från en tom kopp. Därför bemödar jag mig alltid med att upprätthålla en hyfsad personlig standard med hur jag lever. Träning, fasta, sömn, mat, med mera. Det finns helt enkelt inget utrymme att underprestera i onödan. Men det innebär också att jag tränar på rätt obekväma tider och i allmänhet accepterar mera obekvämlighet än vad jag gjorde tidigare.

Jag försöker att vara flexibel och jobbar en hel del när resten av familjen sover, exempelvis från klockan 20 till midnatt. Det finns ju ingen övre gräns hur mycket man kan vara med sina barn eller hur mycket man kan engagera sig i dem så mycket i den tillvaron där man också har eget företag och en hälsosträvan blir en kompromiss som man får förlika sig med. Man jag kollar väldigt lite på TV och både lagar och äter mina måltider väldigt snabbt!

5. Var och när möter vi dig härnäst?

Borås Triathlon och Borås Swimrun den 3-4 juni, eventen som jag nu arrangerar för sista gången.

Spännande! Och lite vemodigt förstår vi. Tack snälla för intervjun, lycka till med loppen och vidare i livet Jonas!

Här hittar du mer av Jonas Colting:

P.S. Läs även vår tidigare intervju med Jonas.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.