5 enkla sätt att proteinboosta ditt käk!

5 enkla sätt att proteinboosta ditt käk!

Du vet säkert redan att protein är det som bygger upp våra kroppar och som är musklernas beståndsdelar. Men äter du tillräckligt med protein för att din kropp ska må bra? Så här kan du på ett smidigt sätt få in protein i din vardagsmat.

Proteiner handlar inte bara om muskler och om uppbyggnad utan också om att kroppen ska kunna bilda livsnödvändiga hormoner och enzymer. Hur mycket protein just du behöver är individuellt och beroende på hur mycket du tränar och hur tung du är. Det kan variera mellan 0,9 gram och 1,8 gram per dag och kilo kroppsvikt per dag. Det kan vara så att du redan äter tillräckligt med protein – det är faktiskt lätt att få i sig genom en blandad kost. 

 

Men idag, av olika anledningar, kan det vara lämpligt med några tips om hur du kan proteinboosta din mat, utan att nödvändigtvis äta mer kött. Här får du 5 enkla att ta med dig:

 

1. Är du en smoothiedrickare kan du enkelt få ditt mellanmål mer proteinrikt genom att tillsätta jordnötssmör, chiafrön, solrosfrön, ett rått ägg, pumpafrön, hampafrön eller quinoa innan du mixar den.

 Läs mer: Recept på proteinrika mellanmål

2. Byt ut din vanliga pasta eller ditt ris mot quinoa, bönpasta eller mathavre.

Recept: Bönpasta med het ratatouille

 

3. Baka själv eller leta efter bröd bakat på havre eller som innehåller mycket proteinrika frön eller som består delvis av till exempel malda bönor. 

 

4.  Gör mos på bönor istället för potatismos. Eller blanda upp ditt mos med kikärtor, eller bönor. Varför inte fräsa på gröna bönor med lite rapsolja, vitlök och färska örter?

 

5. Till fredagsmyset kan du rosta lite kikärtor, nötter eller bönor med lite salt. Fixa hummus gjord på kikärtor istället för dipsås till ett gäng morötter och gurkstavar. Det blir så otroligt gott!

Läs mer: Så här gör du egna morotschips.

Text: Redaktionen

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.