4 bästa tipsen till dig som vill paddla kajak – tryggt och härligt

När kände du senast att du var ett med naturen? Med havspaddling får du en perfekt kombination av rörelse och natursköna upplevelser. Vi har pratat med Astrid Landgren Patterson på Kajak och Uteliv om de 4 viktigaste sakerna att prioritera för en säker och härlig kajaktur.

Kajak och Uteliv har samlat stora och små naturupplevelser sedan 2008, bland annat dig som vill paddla kajak. På Gräddö, Rådmansö, öster om Norrtälje i Stockholm norra skärgård kan du delta i kurser och guidade turer i kajak och SUP, eller hyra kajak och SUP-brädor. Utöver det erbjuder företaget även ett brett utbud av kajaker och relaterad friluftsutrustning i sin välsorterade kajakbutik på Gräddö och online i sin webshop. 

Fikapaus.

Varför du ska paddla kajak?

Till att börja med vill vi förstås veta vilka fördelar man får?

-Det absolut bästa med att paddla kajak det är att man får en naturnärhet och ett lugn. Man har inget som pockar på uppmärksamhet, säger Astrid Landgren Patterson, grundare av Kajak och Uteliv.

-Man kan vara ute en hel dag och bara laga lunch, ligga på en solvarm klippa. Alltså det är hela friluftsbiten.

Att söka sig till naturen ligger onekligen i tiden. Under det senaste året har intresset ökar för friluftsäventyr och aktiviteter som ger oss tid att reflektera och landa i vardagen, som ett komplement till gym, löpband och fria vikter. Att ge sig ut med kajaken är att uppleva något med samtliga sinnen.

Kajakkurs med Astrid Landgren Patterson.

-Framförallt lyssna. Lyssna på naturen, säger Astrid. 

-Vanligtvis när man går, springer eller cyklar, så har man ju det här intrycket från allt annat.

Man låter sig helt enkelt inte distraheras lika lätt när man paddlar, eftersom man hela tiden måste fortsätta paddla. Samtidigt är man också mer utlämnad till naturen och de naturkrafter som styr när man paddlar. Sol, men framförallt vind och vågor är aspekter som kan ha stor inverkan din kajaktur. Det är därför viktigt att förbereda sig väl och veta vad man ger sig in på, gärna genom att gå en kurs.

-Är du nybörjare så gå en kurs med någon som verkligen kan, säger Astrid.

– Då lär du dig dels säkerhetsaspekterna, men också det här; hur paddlar jag effektivt?

Du får även lära dig kamraträddning, vad du ska göra om kajaken går runt och hur du ska tolka väderleken. På Gräddö och andra delar av Stockholms Skärgård blåser det stundtals kraftigt och då kan det vara rent olämpligt att ge sig ut. 

Nybörjarkurs.

En annan livsviktig fråga är säkerheten. Här är det förstås A och O att alltid bära flytväst tillsammans med visselpipa, karta och kompass. Du bör också klä dig efter vattentemperaturen och förvara din mobil i ett vattentätt fodral.

-Har man gått gått nybörjarkursen så vet man hur man hanterar säkerhetsutrustning som pump och flottör, som man behöver, säger Astrid.

Vid slutet av dagen är det framförallt viktigt att veta sin egen kapacitet och fatta kloka beslut utifrån det. Här kan du fortsätta läsa om de 4 viktigaste sakerna att ha med på kajakturen.

4 viktiga saker när du ska paddla kajak

Handpump.

1. Handpump

Med en så kallad länspump kan du enkelt tömma din kajak på vatten och känna dig säker, även om du befinner dig långt från land. Pumpen är dubbelverkande, slitstark och har hög kapacitet. Den flyter också om den skulle falla överbord. Läs mer och köp pumpen här!

Skor till kajakturen.

2. Paddelskor

Ett par mjuka skor som har gummisula hjälper dig att paddla bättre och och skyddar samtidigt dina fötter när du går i land. Kicker Remix Wetshoe, är en bekväm paddelsko med behaglig passform, bra isolering och skydd för dina fötter, perfekta för långa och korta kajakturer. Läs mer om skorna och köp dem här!

Flottör.

3. Flottör

En flottör är ett säkerhetstillbehör som används för att stabilisera din kajak vid en nödsituation. Med en uppblåsbar paddelflottör från Sea to Summit är du alltid säker om din kajak har gått runt. Flottören är enkel att blåsa upp och har ett praktiskt fodral som kan fästas på kajaken. Läs mer om hur en flottör fungerar och köp här!

Mobilfodral.

4. Mobilfodral

Det är viktigt att din mobiltelefon förvaras säkert och vattentätt när du paddlar, så att du kan ringa på hjälp om du mot förmodan skulle hamna i vattnet och skiljas från kajaken. Med TPU:s Waterproof case håller du din telefon torr och skyddad. Tack vare den optiskt klara TPU-filmen, kan du ta bilder och använda din pekskärm som vanligt. Läs mer om mobilfodralet och köp det här!

Sist men inte minst, karta och kompass.

Är du redo för ett naturnära kajakäventyr? Läs mer om Kajak och Uteliv och hyr eller köp din utrustning här!

 

Text: Jennie Nysted

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.