Kan ett gravidbälte förebygga smärta vid fysisk aktivitet? Här förklarar vi vad som händer i kroppen under en graviditet och ger dig 3 goda skäl att använda ett gravidbälte.
Mental och fysisk förändring
Att vara gravid är en livsomvälvande upplevelse som påverkar din kropp både mentalt och fysiskt. Att röra på sig regelbundet under graviditeten har därför många hälsofördelar, som till exempel förbättrad hållning och återhämtning efter att du fött din bebis.
När du står inför både fysiska och hormonella förändringar utmanas träning och fysisk aktivitet. Inte minst om du brottas med återkommande smärta eller obehag. Skälen till att det gör ont kan vara flera, men är oftast helt naturliga.
Vad händer i kroppen?
Utöver att magen växer ska dina inre organ skapa plats för livmodern och barnet som växer i dig. Ditt bäcken och dess leder börjar förbereda sig för en födsel genom att senor och bindväv mjukas upp. En naturlig process som sker med hjälp av hormonet Relaxin som börjar utsöndras i din kropp under graviditetens första tre månader.
Utöver det ökar din kroppsvikt succesivt, vilket kan vara påfrestande för rygg och bäcken och leda till smärta i bäckenbenet. Något som kallas bäckenuppluckring eller foglossning.
Som blivande mamma har du säkert läst om det mesta och känner igen termen, som bland annat kan generera i intensifierad smärta om bäckenet belastas, liksom en molande värk i ländrygg, höfter, lår och ljumskar. Många kvinnor upplever även att värken trappas upp under dagen, vilket givetvis tär på krafterna och i sämsta fall utesluter fysisk aktivitet och lättare träning.
Smärtor i SI-leden
Ditt bäcken och korsben hålls ihop av SI-leden, även kallad sacroiliacaleden. SI-leden klarar normalt hög belastning tack vare starka ledband. Om ledbanden överbelastas eller inflammeras kan det dock resultera i smärtor i SI-leden som strålar ned i skinka och lår. Något som även kan uppstå vid snedbelastning, knä eller fotskada.
Som gravid kan totalen av fysiska förändringar göra det svårt att lokalisera smärtan. Som tillägg till det kan värk i ländryggen lätt misstas för värk i SI-leden. För att få den hjälp du behöver är det därför viktigt att konsultera en läkare vid återkommande smärtor i bäckenet. I många fall går det också att förebygga smärta i leder och bäcken med hjälp av träning och rätt hjälpmedel, till exempel ett SI-bälte eller ett gravidbälte för att underlätta i vardagen.
3 goda skäl att använda gravidbälte
1. Förbättra din hållning
Att bära på extravikt under nio månader påverkar din hållning. Detta eftersom magen skjuter ut framför kroppen. Med hjälp av ett magband eller bälte stöttar du upp den nedre delen av din rygg, vilket hjälper upp din hållning.
Den mjuka komprimeringen från gravidbältet ger även extra stöd åt livmodern och förebygger obehag vid enklare träning eller fysisk aktivitet. Läs gärna en av våra tidigare artiklar om hur du förbättrar din hållning här!
2. Stabilisera din rygg
Oavsett om du lever ett aktivt liv eller inte, är det såklart påfrestande att inte kunna röra sig som vanligt på grund av rygg- eller ledsmärta under graviditeten. Genom att använda ett bälte får du extra stöd som stabiliserar din rygg och lindrar molande värk. Kanske ger det dig även träningsmotivationen tillbaka?
3. Påskynda din återhämtning
Att återhämta sig efter en graviditet är en process som måste få ta lite tid. De muskler och leder som sträckts och spänts under behöver läka och din bål behöver stärkas upp.
Här kan ett gravidbälte tillsammans med mamma- eller rehabträning vara till stor hjälp eftersom det stöttar upp såväl den nedre delen av ryggen som buken. Bältet kan även påskynda din återhämtning om dina bukmuskler separerats, eftersom kompressionen från bältet sammanför bukmusklerna.
Fler tips och produkter som underlättar vardag och träning hittar du hos Rehabgrossisten!
Text: Jennie Nysted