Äter du redan fisk några gånger i veckan? Grattis, då får du samtidigt i dig en massa välsmakande hälsofördelar. För dig som ännu inte gör det, här följer ett axplock av alla anledningar till varför du borde börja, samt 3 extra goda fiskrecept att prova.
Hälsorådet att äta ”fisk 3 gånger i veckan” har du säkert hört, vilket inte är svårt med goda fiskrecept. Några får du här, plus fysiska fördelar som kanske ökar suget ännu mer?
Därför ska du äta fisk – 3 hälsofördelar
- Bra för immunförsvaret och hjärtat. Fisk innehåller jod och selen, som båda samarbetar med immunförsvaret. Det nyttiga omega-3-fettet påstås även minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom
- Du stärker benen. Fisk innehåller även kalcium, vitamin D och omega-3 som sagt, tre ämnen som visat sig kunna reducera bennedbrytning.
- Du blir piggare. Bland alla näringsämnen i fisk finns också den viktiga vitaminen B12. Många svenskar lider brist på just det, med trötthetskänsla som följd.
Vi vill även lägga till ”njutning”, en stark hälsofördel vi inte får glömma. Hitta något gott här!
3 goda fiskrecept
Grillad tonfisk med asiatisk coleslaw
Tillagningstid, ca 20 minuter
Ingredienser, 4 portioner:
- 4 skivor färsk tonfisk (eller fryst tinad)
- 1 citron
- 200 g ostronskivling
- 200 g vitkål
- 1 fänkål
- 1 knippe salladslök
- 1 msk sesamolja
- 1 msk rapsolja
- 1/2 msk flytande honung
- 1 vitlöksklyfta
- 1 lime
- 2 dl majonnäs
- 2-3 tsk wasabipaste
- Vita och svarta sesamfrö (rosta gärna några till serveringen)
- Oliv- eller rapsolja
Gör så här:
- Riv vitkål och fänkål i tunna strimlor. Finhacka salladslöken. Blanda en dressing på sesamolja, rapsolja, honung, pressad vitlök, saft från lime och 1 tsk wasabipaste. Blanda med de strimlade grönsakerna. Blanda majonnäsen med 1-2 tsk wasabipaste.
- Trä ostronskivlingarna på spett. Pensla med olja. Pressa citron över tonfisken. Pensla med olja och avsluta med att strö sesamfrö runt.
- Sätt grillreglagen på högsta läge under stekplattan och låt den bli riktigt het. Sätt grillreglagen under gallret på medelvärme. Börja med att lägga spetten med svamp på grillgallret. Grilla 2-3 minuter per sida eller tills de fått fin färg. Lägg tonfisken på stekplattan. Ca 1 minut per sida sedan är tonfisken klar. Den ska vara rå inuti annars blir den torr
Servera tonfisken med asiatisk coleslaw och grillade svampspett. Toppa med wasabimajonnäs och rostade sesamfrön. Gott till är också kokt ris.
Lax med dijon- och vitlökssås
Ingredienser, 4 portioner:
- 4 portionsbitar lax (ca 700g)
- Smör och olja
- Salt
- Svartpeppar
Sås:
- 3 vitlöksklyftor
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl vatten
- 1 tsk vetemjöl + lite vatten (för att reda av såsen)
- 1 msk dijonsenap
- 1/2 tsk honung
- 1/2 fiskbuljongtärning
- 1 msk finhackad dill
- Salt
- Vitpeppar
Gör så här:
- Krydda laxfilébitarna med salt och svartpeppar.
- Stek laxfiléerna utan skinn i en stekpanna med smör och olja tills de fått fin färg. De får gärna vara lite rosa inuti och koka klart i såsen.
- Lägg filéerna på en tallrik.
- Hacka vitlök fint och bryn den i stekpannan med lite smör. Tillsätt sedan resterande ingredienser till såsen och låt puttra en stund.
- Lägg i laxen och låt den koka klart på svag värme. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Servera tillsammans med stekt sparris och potatismos eller kokt potatis.
Cashewpanerade torsk med hollandaisesås
Ingredienser, 4 portioner:
- 4 torskfiléer
- 1 dl Pofiber
- 2 äggvitor
- 200 gram cashewnötter
- salt, vitpeppar
- smör att steka i
Hollandaisesås:
- 300 g smör
- 4 äggulor
- 2 msk citronjuice
- 2 msk creme fraiche
- salt, vitpeppar
Gör så här:
Hollandaissåsen
- Smält smöret och skira, d.v.s. använd sila bort det vita och använd bara det klara smöret.
- Häll citronjuice, äggulor och creme fraiche en skål. Mixa försiktigt.
- Häll långsamt ner det smälta smöret samtidigt som du mixar i botten.
- Smaka av med skryddor och ev. mer citronjuice.
Fisken
- Vispa ihop äggvitorna och mät upp pofiber i en skål.
- Salta och peppra fiskfiléerna.
- Vänd först fisken i pofiber, sedan i äggvita sist i de hackade nötterna.
- Stek i rikligt med smör på medelstark värme, ca 2,5-3 minuter på varje sida.
- Servera med hollandaisesås, en citronklyfta, kokt blomkål och/eller potatis.