15 olika bekämpningsmedel i russin

15 olika bekämpningsmedel i russin

Dags att baka lussebullar och toppa dem med russin? Då bör du vara noggrann med vilka russin du väljer. Söta russin är nämligen inte bara söta och goda till julens alla bakverk. Ett nytt test visar att flera av dem innehåller mögelgifter och rester av bekämpningsmedel. I en russinförpackning som riktar sig till barn, hittades inte mindre än rester av 15 olika bekämpningsmedel.

I ett test som Råd & rön har utfört innehåller flera russinmärken bekämpningsmedel och mögelgifter. Värst var Montedos russinförpackning som köpts på Lidl. Förpackningarna säljs i färgglada småförpackningar som har teckningar på lekande barn på framsidan. På förpackningarna finns även argument på engelska om att russin är frukt och därför ett bättre mellanmål än onyttigt godis. Men Råd & Röns laboratorieanalys visar att Montedos russin är långt ifrån nyttiga som innehåller 15 olika bekämpningsmedel, varav två är förbjudna inom EU. Även Garants russin innehöll en rad olika bekämpningsmedel.

Satsa på ekologiska russin
I testet analyserades 14 ekologiska russinmärken. I dessa upptäcktes inga rester av bekämpningsmedel. Däremot hittades minst ett bekämpningsmedel i alla de konventionellt odlade russinen.

Råd & rön har även testat russinen för förekomsten av mögelgifter. Mögelgifter bildas av mögelsvampar och är ett tecken på brister vid hantering och torkning av druvorna. Mögelgifterna som testades var aflatoxiner och ochratoxin A. De är cancerframkallande och kan även påverka immunförsvaret negativt. Den högsta halten, 4,2 mikrogram per kilo uppmättes i russinen från BioFood. 

Bäst resultat fick de ekologiska russinen från Urtekram och Änglamark.

Läs vad vår kostexpert Yvonne tycker om russin här.
Hela testet hittar du här.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.