11 livsmedel du inte bör stoppa i kylen

11 livsmedel du inte bör stoppa i kylen

Bananer, tomater, basilika och olivolja skjuts in i kylen! Nej, nej, nej! Tanken att få maten i kylen så fort det bara går är inte alltid bra. Här är 11 livsmedel du inte bör stoppa i kylen.

Svala temperaturer i all ära, men det är inte alltid en god idé att proppa kylen full. Trots vad många tror finns det livsmedel som inte hör hemma i kylskåp. Både smak och konsistens kan ta stryk och  ibland kan till och med en fuktigt och kall kyl göra att maten blir dålig snabbare än nödvändigt. 

11 livsmedel du inte bör stoppa i kylen:

1. Bröd
Stoppar du brödet i kylen? Tänk om. Det finns de som håller fast vid tron att brödet håller längre i kylskåpet, det är också människor som får äta rätt torra brödbitar. Frysa brödet går bra, men kylskåpet bör du låta bli. Förvara det du kommer äta de närmsta dagarna i rumstemperatur, resten fryser du in.

2. Lök (och vitlök)
Torrt och svalt ja, kallt och fuktigt nej. Därför är inte kylskåpet ett ultimat skåp att stoppa löken i. Och se upp för potatisarna! Håll lökarna borta från potatisen, eftersom de kan få löken att ruttna, och det är ju trist.

3. Potatis
Fukt och kyla är en bergsäker kombo om du vill ta död på potatisen. Därför går kylen bort. Lägg potatisen i eller på en torr papperspåse, inte en plastpåse. Förvara torrt och svalt och mörkt. 

4. Avokado 
Omogen avokado förvarar du i rumstemperatur tills den mjuknar. Vill du inte äta den direkt när den är mogen flyttar du den till kylen. Kyla är dock inte generellt bra för en avokado. Bruna fiberliknande trådar och bruna fläckar på fruktköttet är tecken på kylskador, och om du har avokado som aldrig verkar mogna kan det också vara ett tecken på en köldskadad avokado.

5. Basilika (och andra färska örter)
Färska örter är känsliga, och den generella regeln lyder: färska örter i rumstemperatur. Om de står i kruka. Har du skaffat dig färska örter i knippe däremot förvarar du dem i en påse i kylen.

6. Tomater 
Tomaten är en känslig typ. Vill du utplåna all smak och konsistens hos en tomat är det i kylen du ska stoppa den. Lägg hellre tomaterna i en skål på köksbänken och gärna tillsammans med bananer, då de stimulerar mognaden av varandra.

7. Aubergine 
Bästa sättet att ta död på en aubergine är att förvara den för kallt. Kyla får en aubergine att bli brunfläckig och trist. 12-15 °C  är en bra temperatur för dina äggplantor. 

8. Oljor
Oljor kräver svalt och mörkt för att inte härskna, men kylskåpet är alldeles för kallt. Oljorna skiktar sig. Runt 15 °C är en bra temperatur och ett svalt skafferi är en perfekt plats för matoljor av olika slag.

9. Honung  
Lagrar du honung i kylskåpet? Ja då kommer du förmodligen stå där med en tjock, kristalliserad röra. Låt honungen stå utanför kylskåpet så håller den i nästan i all oändlighet. Världens äldsta honung var en bra bit över 5000 år gammal och, hör och häpna, ätbar!

10. Bananer
Bananer i kylen? Stopp och belägg! En kall banan blir en ledsen banan. I kylen blir bananen svart som synden och inte alls särskilt bra.

11. Melon
Hel melon trivs bra i rumstemperatur och tappar faktiskt smaken om du förvarar den i kylskåpet. När skurit upp melonen är det ändå kylskåpet som gäller.

 

Foto: Pixbay.com
Källa: Vinsider.se, kokaihop.se

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.