10 stora kosttrender 2018

10 stora kosttrender 2018

Vid övergången till ett nytt år det typiskt oss människor att bli mer intresserade av hälsa, välbefinnande och att se fram emot nya trender. Enligt Natural Grocers, som sammanställer en panel av närings- och wellnessexperter för att förutse årets största kosttrender, innebär hälsoåret 2018 att tillföra kollagen i ditt kaffe, att köpa ekologiska, att förbättra hjärnans funktion med svampar och mycket annat spännande. Övriga spännande kosttrender 2018 kan du läsa om här.

Mat handlar både om smak och njutning, liksom hur det vi stoppar i våra kroppar påverkar vår hälsa, prestation, hur vi mår och hur länge vi lever. Människan söker ständigt efter nya livsmedel, eller ny information om gamla livsmedel, som kan hjälpa våra kroppar. Så här ser de hetaste inom kost ut inför nästa år.

10 stora kosttrender 2018

1. Kollagen

Att tillföra pulveriserat kollagen i kaffe är en trend som vuxit på senare tid och som ser ut att växa 2018. Kollagen är det mest rikliga proteinet i människokroppen och det gör också huden ser yngre ut.

Nu har kollagen flyttat över från kosmetiska branschen och blivit den trendigaste nya superfooden. Du kan köpa kapslar för att ta som vitaminer eller pulver för att lägga till smoothies, kaffe, havregryn, soppa eller vad du önskar.

2. Detoxmat

Utrensning med juice och veckolång fasta minskar i popularitet. Istället ökar daglig kost med ”renande livsmedel” som ”hjälper till att underlätta kroppens naturliga detoxprocesser”. Svavel, vitaminer C och E, selen och zink krediteras alla med avgiftningsmedel, så några populära ”detoxmat” är broccoli, grönt te och arugula.

3. Organisk

Ekologiska livsmedel är fortfarande en stark trend, och efterfrågan på dem bara ökar.

4. Gräsbetande djur

”Gräsbete” handlar inte bara om nötkött. För djurens välbefinnande, att skydda miljön och för personliga näringsmässiga fördelar, använder människor allt mer gräsbetande och frigående djur för många animaliska produkter – inklusive ägg, mjölk, smör och ost.

5. Svart fröolja

Svartfröolja kommer från Nigella Sativa frön. Den har en väldigt stark smak och anses vara ett mirakeltillskott. Bland annat ska det hjälpa till att minska inflammation, hjälpa benhälsa och till och med förebygga cancer.

6. Ketodiet

Ketogena dieter var en av de största trenderna 2017, som verkar fortsätta 2018. Helgrecept för ketodieter var till och med en av de största trenderna över Thanksgiving. Ketodieter är baserade på tanken på att gå ner i vikt genom att äta en hög fetthalt, högprotein och minimalt med kolhydrater för att sätta kroppen i ett ”ketogent tillstånd”, d.v.s. där ketoner från nedbrytningen av fett i levern används som energi.

7. Traditionell medicin

Välbefinnande är inte en ny trend. Människor har letat efter att må bättre och leva längre så länge som vi existerat. Enligt hälsokostbutiker har dock många människor blivit allt mer intresserade av växtbaserade läkemedel, essentiella oljor och aromaterapi-behandlingar, och antika livsmedel och kosttillskott med rapporterade hälsofördelar.

8. Dricka vinäger

Äppelcidervinäger sägs ge flera hälso- och skönhetsvinster. En trend är att dricka det i flaskor, som kombucha. Förhoppningen är att vinäger ska hålla dig mätt längre och absorbera fler näringsämnen från mat.

9. Dolda grönsaker

Att gömma grönsaker i mat är inte bara för småbarn längre. Många människor försöker få i sig mer grönsaker genom att smyga in den i form av pasta och bröd med grönt i, grönsakspizza, i våfflor och mycket mer.

10. Botanik för att öka hjärnans funktion

Whole Foods säger att funktionella svampar kommer att vara en av alla stora kosttrender 2018, på grund av att vissa svampar sägs kunna öka hjärnans funktion. Vem vill inte vara smartare, förbättra koncentrationen, ha ett bättre minne och bekämpa de mentala effekterna av åldrande?

Människor är intresserade av allt som kan främja eller bibehålla hjärnhälsan, och just nu innebär det att många köper örter, svampar, botaniska ämnen och andra naturliga produkter som sägs förbättra hjärnans hälsa. 

Trender kan vara spännande och intressanta att prova på, men kom ihåg att det mest hållbara är ändå att du hittar din egen ätstil utifrån smak, behov och livsstil.

Text: Anna Lissjanis

Fakta: Natural Grorces 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.