Smarriga bakverk – 10 sockerfria recept

toscakaka med hallon

Älskar du smaken av sött, men vill undvika att ditt blodsocker pendlar likt en jojo upp och ner? Här hittar du 10 sockerfria recept för smarriga och snabba bakverk.

Att följa sockerfria recept utan raffinerat, vitt socker har blivit oerhört populärt, oavsett om någon i sällskapet har diabetes eller inte. Till Sockerfria dagen 12 oktober, eller vilken dag som helst, vill vi ge dig 10 enkla och sockerfria recept att välja bland. Njutning utan svajigt blodsocker eller hål i tänderna!

Smarriga bakverk – 10 sockerfria recept

sockerfria recept

Knäckig toscakaka med hallon

Ingredienser till ca 10 bitar

Botten

  • 60 g smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl sötströ/erytritol/annan sockerersättning
  • 1 stort ägg
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl hallon

Toscalager:

  • 3 dl strimlad kokos
  • 0,5 dl fiber syrup
  • 2 msk sötströ/erytritol/annan sockerersättning
  • 40 g smör
  • 1 msk grädde
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° C.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan och låt svalna.
  3. Blanda ägg och sockerersättning i en mixer tills det är vitt och luftigt.
  4. Sikta i mjölet, tillsätt vanilj och bakpulver och blanda ihop.
  5. Tillsätt “smörmjölken” och blanda ihop.
  6. Täck en bakform med bakplåtspapper och bred ut blandningen i botten.
  7. Lägg hallonen ovanpå och grädda i ugnen i ca 25-30 minuter.
  8. Under tiden gör du toscatäcket. Lägg alla ingredienser i en kastrull och värm på medelhög temperatur. Låt sjuda i cirka 10 minuter under omrörning tills den är gyllene.
  9. Ta ut kakan, bred på toscatäcket och grädda i ytterligare 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna.
  10. Dela din toscakaka med hallon i önskade munsbitar och servera!

sockerfria recept

Chokladbollar med avokado

Ingredienser, ca 10 st:

  • 1 mogen avokado
  • 100 g mörk choklad
  • 1/2 dl kokos
  • 2 msk finhackade nötter/mandel
  • 1 1/2 msk kakao
  • 1 msk kokosolja
  • 1 tsk äkta vaniljpulver

Gör så här:

  1. Mosa avokadon.
  2. Smält chokladen i ett vattenbad. Tillsätt kokosoljan.
  3. Blanda ihop alla ingredienser och låt smeten stå i kylen i cirka 60 minuter.
  4. Rulla bollarna i kokos, hackade nötter eller kakao. Klart att servera!

sockerfria recept

Sockerfria aprikosmuffins

Ingredienser, ca 6 stycken:

  • 100 gram torkade aprikoser, blötlagda
  • 2 ägg
  • 1 dl riven kokos
  • 1 dl havremjöl
  • 2 msk olja
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk kanel
  • ½ tsk vaniljpulver

Gör så här:

  1. Börja med att blötlägga torkade aprikoser i vatten i ca 4 timmar (eller mer).
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Häll bort vattnet från aprikoserna och mixa detta tillsammans med ägg och riven kokos till en slät smet.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och blanda noga.
  5. Fördela i muffinsformar och grädda mitt i ugn i ca 20 minuter.

sockerfria recept

Fudge Protein Brownie

Ingredienser:

  • 2 st bananer
  • 0,5 dl proteinpulver med chokladsmak gärna veganskt / plantbaserat för en vegansk brownie, alt. kasein
  • 1 dl jordnötssmör alt. annat nötsmör du gillar
  • 0,25 dl kakao

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° och smörj en liten form, gärna med avtagbara kanter.
  2. Mosa bananerna, tillsätt jordnötssmör och vispa till en jämn smet.
Rör i proteinpulver och kakao. Häll smeten i formen.
In i ugnen i ca 12-20 minuter. Låt hellre din protein brownie vara lite lös i mitten än torr. Kyl i minst 10 minuter innan du skär upp kakan.

Cheesecake utan socker – med ljuvlig smak

Ingredienser smet:

  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 msk sötströ eller stevia strö eller liknande sötningsmedel
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 200 g Philadelphiaost
  • hallon/riven choklad att dekorera med

Ingredienser botten:

  • 3 dl mandelmjöl
  • 75 g smör
  • eventuellt 1 msk sötströ eller stevia strö

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda rumstempererat smör och mandelmjöl som du trycker ut i ugnssäker form.
  3. Grädda i ugnen i ca 5-8 minuter. Låt sen svalna.
  4. Separera äggvitorna och äggulorna och vispa vitorna till hårt skum.
  5. Vispa grädde med vaniljpulver hårt.
  6. Vispa äggulor med stevia fluffigt. Tillsätt sedan philadelphiaosten.
  7. Blanda allt försiktigt och häll över den avsvalnade pajbotten.
  8. Ställ i frysen minst 2-3 timmar.
  9. Ta fram en stund innan den ska ätas (som godast i halvsmält form). Dekorera med valfria bär och riven choklad.

sockerfria recept

Sockerfri blåbärspaj med vaniljsås

Ingredienser:

Pajdeg:

  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosmjöl
  • 4 msk erythritol / sötströ eller liknande
  • 0,5 dl kokosflingor
  • 100 g smör

Fyllning:

  • 2,5 dl blåbär
  • 2 msk erythritol / sötströ eller liknande

Vaniljsås:

  • 4 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,8 dl erythritol / sötströ eller liknande
  • 1 vaniljstång

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200° C.

2. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke och forma till en deg och täck botten och kanter på en pajform. Spara en tredjedel av degen till att toppa pajen med.

3. Tina blåbären och blanda dem med erythritol. Sprid ut цver pajbotten och smula sedan resten av pajdegen цver bдren.

4. Grädda i ugnen i cirka 10-15 minuter.

5. Gör sedan vaniljsåsen. Häll grädde och mjölk i en kastrull och skrapa ur vaniljen från vaniljstången och blanda i kastrullen. Värm på låg värme och låt sjuda i en minut för att sedan svalna.

6. Vispa äggulor och erythritol med en elvisp tills det är fluffigt, cirka 5 minuter. Tillsätt sedan 2 msk av den svalnade gräddmixen och vispa i ytterligare en minut.

7. Vispa sedan i äggmixen i grädden i kastrullen och lеt sjuda på lеg värme samtidigt som du vispar tills det blir en tjock kräm. Viktigt att aldrig lеta det koka dе äggen kommer att separera frеn grädden och sеsen blir klumpig. När såsen är tillräckligt tjock tar du av den från spisen och låter svalna innan servering.

Supergoda glutenfria mazariner

Deg:

  • 60 g smör
  • 2 ¼ dl mandelmjöl
  • 4 ½ msk pofiber
  • 3 msk sötströ

Fyllning:

  • 2 ägg
  • 1 stor banan
  • 1 dl mandelmjöl
  • 3 msk sötströ
  • 2 msk pofiber
  • 2 msk kokosmjöl
  • ca 6 droppar bittermandelarom
  • 1 tsk bakpulver

Topping:

  • 4 dl sötningsmedel (ex. Canderel)
  • 4 tsk vatten
  • valfria bär

Gör så här:

  1. Degen. Sätt ugnen på 175°. Blanda alla ingredienser och tryck ut i botten och kanter på aluminiumformar/mazarinformar. Förgrädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
  2. Fyllningen. Mixa samman alla ingredienser och fördela i de förgräddade formarna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  3. Toppingen. Blanda sötningsmedl och vatten. Glasera kakorna, lägg på bär och låt stelna. Blir inte vitt glasyr som på en vanlig mazarin, men smaken blir god.

Jordnötssmör- och chokladgodis

Ingredienser:

  • 100 gram mörk choklad
  • 50 gram jordnötssmör

Gör så här:

  1. Smält 50 gram chokladen över ett vattenbad.
  2. Fyll 1/3 del av mini muffinsformar med choklad. Ställ in i frysen ca 15 minuter.
  3. Ta ut och klicka i lite jordnötssmör.
  4. Smält ytterligare 50 gram mörk choklad i ett vattenbad och klicka i formarna tills de blir fulla.
  5. Ställ in i frysen ca 20 minuter, de ska inte vara stenhårda.

Enkel, sockerfri smulpaj med bär

Ingredienser:

  • Ca 250 g bär, färska eller frysta
  • 75 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 dl sötströ

Gör så här:

  1. Blanda sötströ smör och havregryn i en bunke till en smulig deg.
  2. Fördela över bären och grädda ca 20 min i 225°.
  3. Servera varm, gärna med hemgjord glass som får smälta lite över hela härligheten. Recept på det hittar du nedan.

sockerfria recept

Glutenfria jordnötskakor av 3 ingredienser

Ingredienser:

  • 1 dl jordnötssmör
  • 1 dl Sötströ / annan sockerersättning
  • 1 stort ägg

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser väl.
  2. Forma till bollar som du plattar ut på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Tryck mönster med en gaffel.
  4. Grädda i ugnen på 200° i ca 10 minuter.

Fler sockerfria recept:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.