10 sockerfira bakverk du inte kan stå emot

brownie med protein sockerfria bakverk

Älskar du smaken av sött, men vill undvika att ditt blodsocker och humör svänger upp och ner? Här har vi bullat upp med 10 sockerfria bakverk som både din kropp och smaksinnet kommer älska.

Sockerfria bakverk har blivit allt mer uppskattade, både av diabetiker och den som vill dra ner på raffinerat socker av andra skäl – MEN ändå njuta av gott fika. Till Sockerfria dagen 12 oktober, liksom alla andra dagar du är sugen på något smarrigt, har vi samlat 10 recept på sockerfria bakverk att välja bland.

10 sockerfria bakverk du inte kan stå emot

Mugg cheesecake

Mumsig mugg cheesecake med hallon

Ingredienser:

Cheesecakebotten:

  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosflingor
  • 3 msk erythritol
  • 100g smör

Fyllning:

  • 400g färskost
  • 2 ägg
  • 1 dl erythritol
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 4 msk hallonsylt

Sylt:

  • 2 dl frysta hallon
  • 2 msk erythritol
  • Sockerfri vaniljglass till servering

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C
  2. Blanda alla ingredienser till botten i en skеl. Tryck ut i en rund springform. Grädda i ugnen i cirka 10 min. Lеt svalna.
  3. Vispa ägg, erythritol och vaniljextrakt med en elvisp tills det blir vitt och fluffigt, cirka 10 minuter.
  4. Tillsätt färskost och vispa tills allt är väl blandat.
  5. Häll hallon till sylten i en skеl, häll över erythritol. Värm i mikron i cirka en minut och blanda sedan vдl med en gaffel tills det är en sylt. Lеt svalna.
  6. Blanda försiktigt ned cirka 4 msk av sylten i cheesecake mixen. Häll mixen över kakbotten och grädda i ugnen cirka 20 min. Lеt svalna cirka 30 min till en timme i kylen.
  7. Ta fram ett glas per person och bцrja med att hålla en msk hallonsylt i botten i varje glas. Fortsätt sedan med ett lager av sockerfri vaniljglass och smula därefter ned en bit av den färdiga cheesecaken. Varva sedan på samma sätt tills glaset är fullt.

snickersbars sockerfria bakverk

Sockerfria Snickersbar

Ingredienser 16 bitar

Fudge:

  • 10.8 dl kokosolja
  • 1.6 dl kakao
  • 1.2 dl Jordnötssmör
  • 0.6 dl fibersirap
  • 1 tsk vaniljextrakt

Jordnötskräm:

  • 1 dl jordnötssmör
  • 2 dl kokosgrädde (den tjocka övre delen)
  • 2 tsk erythritol
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1 tsk vaniljextrakt

Karamell:

  • 0,8 dl jordnötssmör
  • 4 msk kokosolja
  • 4 msk fibersirap
  • 1 nypa havssalt

Choklad Topping

  • 100g sockerfri choklad eller 85-90% mörk choklad

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser för fudgen tills det är en klibbig deg. Sprid ut i botten av en brödpanna täckt av bakplåtspapper. Ställ i kylen.
  2. Tillsätt alla ingredienser för karamellsåsen i en skål och värm upp i mikrovågsugn tills kokosolja bubblar. Rör om och låt svalna. Häll över fudge lagret och ställ i frysen tills karamellen stelnat.
  3. Blanda alla ingredienser till jordnötskrämen, förutom kokosmjölet. Använd endast den tjocka delen av kokoskrämen. Blanda sedan i kokosmjöl om krämen är väldigt lös. Det ska bli en riktigt tjock kräm. Bred sedan över karamell lagret. Låt stelna i frysen.
  4. Smält chokladen och bred ut över kakan. Toppa sedan med lite riven choklad.

Sockerfria pekannötsmuffins med äpple

Ingredienser, ca 20 st

  • 6 st torkade plommon
  • 150 g brynt smör eller ghee
  • ½ dl potatismjöl
  • 2 dl hasselnötsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk psylliumhusk
  • 1 dl hackade pekannötter
  • 2 dl grovrivet äpple
  • ½ krm salt
  • 20 st pekannötter till garnering

Gör så här:

  1. Blötlägg först plommonen i kokande vatten i en halvtimme. Smält smöret i en kastrull och låt det puttra på svag värme tills det brynts lite i botten och det börjar lukta knäckigt, rör då och då så det inte bränns.
  2. Sätt ugnen på 200˚. Sikta potatismjölet genom en nätsil ner i en bunke, rör ner de torra ingredienserna och de hackade nötterna.
  3. Låt plommonen rinna av väl och skär i mindre bitar, blanda med det brynta smöret. Rör ner det rivna äpplet och mixa slätt med stavmixer direkt i kastrullen.
  4. Vänd ner mjölblandningen i smeten, smaka av om det är lagom sälta och låt svälla i fem minuter.
  5. Ställ ut småbrödsformar på en plåt och fyll dem till drygt hälften med muffinssmeten med hjälp av två skedar eller en spritspåse. Tryck lätt ner en pekannöt på varje muffins och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  6. Flytta över muffinsen till ett galler och låt kallna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram efterhand. Vid serveringen kan du ta ut dem ur pappersformen och fräscha på i 150˚ i ett par minuter så blir de som nybakta.

Tips!

  • Du kan använda mandelmjöl istället för hasselnötsmjöl och variera med valnötter. Rivet päron passar också bra som smaksättning, då blir det extra gott med 1 tsk kardemumma till.
  • Servera gärna muffinsen som en liten bakelse med en klick vispad grädde eller kokosgrädde till.
  • Vill du göra dem helt mejerifria så använd kokosolja eller kokossmör istället för brynt smör, tillsätt då lite mer salt för en god smakbrytning.

sockerfria bakverk

Saftig och sockerfri morotskaka

Ingredienser:

  • 80 g cashewnötter
  • 2 morötter
  • 120 g bovetemjöl alt. 100 g mandelmjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 tsk muskot
  • 1/2 tsk ingefära
  • 1 nypa salt
  • 220 g mandelmjöl eller annat önskat mjöl
  • 100 g äppelmos
  • 200 ml mandelmjölk
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 90 ml smält kokosolja (och extra för smörjning)
  • 120 ml lönnsirap
  • 1 msk apelsin zest (och lite extra för toppning)
  • 50 g russin
  • 100 gram hackade valnötter
  • Juice av 1 citron

Kaka:

  1. Börja med att blötlägga cashewnötterna i minst 2 timmar.
  2. Värm ugnen till 180°.
  3. Skala och riv 2 morötter.
  4. Blanda de torra ingredienser i en skål: bovetemjöl, mandelmjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel, muskot, ingefära och en nypa salt.
  5. Rör ihop de våta ingredienser i en annan skål: äppelmos, mandelmjölk, vaniljextrakt, smält kokosolja, lönnsirap och apelsinzest.
  6. Blanda väl och lägg sedan till 2 skalade, rivna morötter, russin och hackade valnötter.
  7. Häll smeten i en ugnssäker form och grädda i 180° i 45-50 minuter.
  8. Stick in en kniv efter 45 minuter. Om den kommer ut torr är kakan klar!

Glasyr:

  1. Blanda cashewnötter, lönnsirap, vaniljeessens, mandelmjölk, juice av 1 citron och kanel.
  2. Blanda alla glasyr ingredienser i en mixer och kör till en mjuk och följsam smet.
  3. Ställ i kylskåpet medan kakan bakas.
  4. När kakan är sval, sprid över glasyren och dekorera med mer hackade valnötter och apelsinzest.
  5. Servera och njut!

jordnötsmousse

Fluffig jordnötsmousse med karamell

Ingredienser, 6 portioner:

Mousse:

  • 1,2 dl jordnötssmör
  • 2 msk fibersirap honung
  • 4 msk kokosgrädde (använd endast den tjocka övre delen)
  • 3-4 msk erythritol
  • 1 dl grädde
  • 4 äggvitor
  • 1 tsk citronjuice

Karamell:

  • 0,8 dl jordnötssmör
  • 3 msk kokosolja
  • 0,6 dl fibersirap honung
  • 1 msk smör
  • 1 msk grädde

Chokladganache:

  • 2/3 burk kokosgrädde (det tjocka på toppen)
  • 50 g smält sockerfri choklad eller 85-90%

Gör så här:

  1. Blanda jordnötssmör, fibersirap, kokosgrädde och 3 msk erythritol i en skål och vispa med elvisp tills det blir en kräm.
  2. Vispa äggvitor med 1 msk erythritol och 1 tsk citronjuice tills att det blir ett stelt fluff. Du ska kunna vända skеlen upp och ned.
  3. Vispa grädden och vänd sedan ned grädden i äggvitorna samt jordnötskrämen och blanda till en mousse.
  4. Fyll 4 glas med moussen och låt stelna i frysen i cirka 10 min.
  5. Lägg i alla ingredienser till karamellsеsen i en skеl och värm i mikron tills kokosoljan börjar bubbla. Blanda ordentligt med en sked tills det blir en slät sås. Låt svalna.
  6. Smält chokladen till ganachen i mikron eller vattenbad. Lеt svalna lite och blanda sedan med kokosgrädden tills det blir en slät chokladkräm.
  7. Ta ut moussen ur frysen och häll över ett lager av karamell. Låt stelna ett par minuter i frysen och häll sedan över ett lager med choklad. Förvara sedan i kylen tills det är dags att servera. Toppa med lite riven choklad.

sockerfri äppelkaka sockerfria bakverk

Kladdig sockerfri äppelkaka med smuldeg

Ingredienser, 8-10 portioner:

Kaka:

  • 1 1/2 äpple
  • 175g smör
  • 1 dl erythritol / sötströ
  • 0,5 dl Sukrin Gold
  • 1 tsk bourbon vaniljpulver
  • 3 ägg
  • 2,5 dl mandelmlöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 tsk kardemumma

Smuldeg:

  • 50g smör
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2,5 msk erythritol
  • 1 dl kokosflingor
  • 0,5 tsk bourbon vaniljpulver1
  • Fat-Pack Nut Butter från @friendlyfatcompany (valfritt)
  • Kanel till topping

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° C.
  2. Riv ett halvt äpple fint och lägg i en bunke.
  3. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna och häll över äpplet. Tillsätt resterande ingredienser till kakan och blanda med en stor slev.
  4. Häll kakan i en rund springform. Skiva ett helt äpple och tryck ned i kakan.
  5. Tillsätt alla ingredienser till smuldegen i en bunke och blanda med händerna. Strö degen över äppelkakan.
  6. Strö lite kanel över kakan och grädda i ugnen i cirka 30 minuter.

Saftiga brownies med protein

Ingredienser:

  • 250 g äpplemos (gärna sockerfri)
  • 100 g mjöl av valfri sort
  • 1 msk bakpulver
  • 70 g proteinpulver med chokladsmak
  • 5 tsk kakao
  • 4 tsk stevia (alt. annat sötningsmedel)
  • 3 st ägg
  • 2 st äggvitor
  • 1 nypa salt
  • 1 dl nötter (valfritt)
  • hasselnötskräm, färska bär, grädde, glass eller annat tillbehör

Gör så här:

  1. Separera två ägg och vispa runt äggvitan tills det är styvt.
  2. Blanda det tredje ägget med de andra ingredienser.
  3. Till sist blanda de två äggvitorna tillsammans med resten av mixen.
  4. Häll över smeten i en smord bakform och grädda i ugnen på 180 grader i 20 minuter.
  5. Låt svalna. För extra lyx – servera med exempelvis hasselnötskräm eller grädde och hallon. Ät och njut!

Proteinbollar med smak av jordgubb och kokos

Ingredienser:

  • 1 dl riven kokos
  • 1,5 dl kaseinprotein jordgubb
  • 2 msk kokosolja
  • 1 dl kokosmjölk
  • 2 msk agavesirap
  • lite citronjuice efter smak

Gör så här:

  1. Mät upp och tillsätt alla ingredienser utom citron i en bunke eller matberedare och mixa ihop till en “smet”, det går väldigt lätt eftersom inget behöver mixas sönder här.
  2. Till citronjuice i smeten för att få i lite syra, smaka av för att hitta bra balans mellan de söta och de syrliga.
  3. Ställ smeten i kylen en stund om den känns lite lös, cirka 10-15 minuter räcker.
  4. Ta ut smeten och forma till bollar och rulla i kokos.
  5. Förvara bollarna i kylen tills det är dags att mumsa i sig!

citron cheesecake sockerfria bakverk

Raw citron cheesecake

Ingredienser, 8-10 portioner:

Botten:

  • 3,5 dl mandelmjöl
  • 0,6 dl kokosflingor
  • 0,6 dl hampafrön
  • 2 msk fiber sirap
  • 80 g smält smör
  • 1/2 tsk vaniljpulver

Fyllning:

  • 600g färskost
  • 1,5 dl grädde
  • 2 dl pulveriserad erythritol / annat finkornigt sötningsmedel
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • Rivet skal från 2 citroner

Citrontopping:

  • Juice från 3 citroner
  • Rivet skal från 1 citron
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl erythritol
  • 2 gelatinblad
  • 25 g smör

Gör så här:

  1. Addera alla torra ingredienser för botten i en bunke. Häll i smält smör och fibersirap och forma till en deg. Täck botten på en rund springform med bakplåtspapper och tryck ut degen jämnt. Ställ in i kylen medans du förbereder fyllningen.
  2. Vispa färskost och grädde med en elvisp. Tillsätt pulveriserad erythritol (samma textur som florsocker), rivet citronskal och vaniljen. Blanda med en slev.
  3. Bred ut fyllningen jämnt över botten och låt svalna och stelna i kylen minst en timme innan du fortsätter med resten.
  4. Tillsätt alla ingredienser till citrontoppingen i en kastrull, förutom smöret och gelatinbladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter, under tiden som citronblandningen får koka upp. När det kokar, tillsätt gelatinbladen och vispa utan stopp i 3 minuter på medelvärme.
  5. Tillsätt smöret och vispa tills det smält och ta sedan bort från värmen. Låt svalna och häll sedan över cheesecake fyllningen. Låt cheesecaken stelna i kylen i ytterligare 1-2 timmar innan servering. Dekorera med vispad grädde och rivet citronskal.

Raw Key Lime Pie - sockerfritt recept sockerfria bakverk

Raw Key Lime Pie

Ingredienser:

Botten:

  • 2,5 dl valfria nötter
  • 2 dl kokosflingor
  • 10 st dadlar
  • en nypa salt

Fyllning:

  • 2 st mogna avokados
  • 1,5 dl limejuice + lite rivet skal
  • 1 dl agavesirap
  • 0,5 dl kokosgrädde
  • 1,5 dl kokosolja
  • En nypa salt

Gör så här:

  1. Börja med att mixa nötter, kokos och salt till ett fint mjöl i en matberedare. Tillsätt sedan dadlarna och mixa igen till en massa, tillsätt lite vatten om det behövs.
  2. Klä formens botten med ett bakplåtspapper och smörj kanten med kokosolja. Tryck sedan ut degen jämnt på botten och ställ i kylen medan du gör fyllningen.
  3. Smält kokosoljan varsamt i ett vattenbad och ställ åt sidan så länge.
  4. Mixa nu avokado, limejuice, limeskal, agavesirap, kokosgrädde och salt till en slät smet. Tillsätt sedan kokosoljan och mixa igen.
  5. Ta fram formen ur kylen och häll i smeten. Plasta pajen och låt stå i frysen i cirka 2 timmar.
  6. Tina pajen, skär upp i bitar och servera!

Hoppas du hittar några sockerfria bakverk att prova, fler förslag här:

brownie med protein sockerfria bakverk
Skriv ut Pin
5 från 2 röster

10 sockerfira bakverk du inte kan stå emot

Måltid Efterrätt, Mellanmål
Tag sockerfria bakverk, sockerfria dagen, sockerfritt
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg