10 hälsofördelar med morötter

10 hälsofördelar med morötter

Moroten är en av de mest populära svenska rotfrukterna. Faktum är att vi är bland de länder som äter mest morötter i världen. Bara engelsmännen och fransmännen äter mer morötter.

Det är ingen som vet exakt var och när morötter började växa vilt, men ”vår” moderna morot härstammar troligen från Afghanistan där den började odlas fram för flera tusen år sedan. Innan man odlade fram den välsmakande varianten av morot som vi äter idag så rörde det det sig om en ganska oätlig, besk, liten rotfrukt. Men redan långt innan man odlade fram den ”moderna” varianten så åt man vild morot som medicinalväxt. 

Morötter är välkända för att ha en mängd olika hälsofördelar. Kanske blev du itvingad den här orange grönsaken när du var liten, men det finns många anledningar att fortsätta äta den. Här äger vi dig tio hälsovinster med äta morötter lite nu och då, listade av svd och thehealthsite.

10 hälsofördelar med morötter

  1. SYNFÖRMÅGAN. Det finns en gammal myt om att morötter skulle förbättra synen. Så är inte fallet, men A-vitaminbrist kan påverka synen negativt. Äter man då en morot, som innehåller 200 % av rekommenderat dagsintag av A-vitamin, återställs synförmågan.
  2. ANTISEPTISKT. Morötter har länge använts som huskur på grund av sina antiseptiska egenskaper. Om du till exempel skulle råka skära dig, applicera bara morot på såret för att förhoppningsvis förhindra en infektion. Använd i riven eller kokt form.
  3. SKYDDAR CELLER. Falcarinol är ämnet i morötter som tros ha anticancerogena egenskaper. Forskning har visat att morötter kan reducera risken att utveckla lungcancer, tarmcancer och bröstcancer. Morötter innehåller också antioxidanterna betakaroten, lutein och zeaxantin som skyddar kroppens celler och på så sätt motverkar cancer.
  4. HUDSKYDDANDE. morötter finns vitamin A och andra antioxidanter som skyddar huden mot skada. Det är fria radikaler som påverkar huden och gör att den åldras, på samma sätt som metall rostar. Antioxidanterna motverkar de fria radikalerna så att de inte skadar huden i samma utsträckning.
  5. BLODTRYCKSÄSKANDE. Hjärtsjukdom är en vanlig folksjukdom. Morötter är fullmatade med betakaroten, alfakaroten och lutein som är bra för ditt hjärta och som kan motverka hjärtsjukdomar som hjärtattack och högt blodtryck.
  6. MINSKAR KARIES. Krispiga morötter är finfina saker för dina tänder. När du knaprar på en morot ökar salivproduktionen i munnen, vilket oskadliggör bakterier som orsakar karies.
  7. ÖKAD SPERMIEPRODUKTION. Vill du ha fart på dina spermier så ska du äta morötter. Forskare har funnit att betakarotenet i morötter ökar spermiernas rörlighet med 6,5-8 procent.
  8. KOAGULERANDE EFFEKT. Du kanske har märkt att varje gång du får ett litet sår så upphör blödningen efter ett litet tag. Blodets koagulation snabbas på av vitamin K, som finns i morötter.
  9. BOOSTAR IMMUNSYSTEMET. Morötter är inte bara bra för dina ögon, din hud och ditt hjärta. Dessutom boostar de ditt immunsystem. Det är immunsystemet som hjälper din kropp att tillfriskna från ett flertal krämpor samt skydda den från infektioner.
  10. MOTVERKAR FÖRSTOPPNING. Förstoppning beror på att matrester hopar sig i tjocktarmen. I likhet med de flesta andra grönsaker och frukter är morötter rika på fibrer som hjälper tarmarna att arbeta mer effektivt och därmed motverka förstoppning.

 

Källa: nyttigt.eu samt svd.se och thehealthsite.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.