Att äta tillräckligt med frukt och grönt är som bekant väldigt bra. Råa, stekta, ugnsbakade, ångkokta eller om du vill testa något nytt – picklade morötter! Ett gott och kul sätt att variera intaget av grönsaker på.
Picklade grönsaker innebär att de läggs in i en lag av vatten, socker och ättiksprit. Det blir ett syrligt inslag på grönsakerna som passar bra som tillbehör till exempelvis sushi eller sashimi, hamburgare, halloumiburgare, böngryta eller till köttfärssås. Här hittar du ett enkelt recept på picklade morötter.
Picklade morötter
Ingredienser:
– 1,5 dl vatten
– 0,5 dl ättiksprit
– 0,5 dl strösocker
– 1 stor morot
Gör så här:
1. Blanda vatten, ättiksprit och strösocker.
2. Koka upp i en kastrull på spisen. Låt lagen svalna.
3. Hyvla moroten, antingen med en mandolin eller en potatisskalare.
4. Häll ner lagen i en glasburk och blanda ner moroten. Låt stå minst 30 minuter för att få till den sötsyrliga smaken.
5. Klart! Håller ca 1,5-2 veckor i kylskåp.
Text och foton: Lisa Johansson.
För mer inspiration inom träning, kost och hälsa – följ Lisas blogg här.