Morotshummus på fröknäcke – 2 recept i perfect match

Mjuk, kryddig morotshummus på knaprigt och salt fröknäcke – en svårslagen kombination. Här bjuder Annika Valton dig på recepten som tillfredställer flera av dina sinnen.

Olikheter är ofta som bäst ihop. Tänk dig mjuk och kryddig morotshummus som toppar sprött och salt fröknäcke till exempel!? Yum. En smaksensation med god magkänsla av Annika Valton – 3 barnsmamma, bagare, konditor, kost- och hälsocoach och… fikaälskare. I sin bok ”Hälsosmart Matmagi” har hon samlat massor av härliga recept utan vare gluten, mjölk och vitt socker – för dig som vill själv äta mer hälsomedvetet, eller letar efter en inspirerande och inkluderande mat- och bakbok för dina gäster.

”Alla, oavsett om man inte tål något eller om man undviker vissa råvaror av andra skäl, har rätt att få äta goda grejer”

..menar Annika Valton och vi håller med. Här hittar du receptet på morotshummus och fröknäcke som varken tummar på smak, konsistens, kvalitet eller näring. Dessutom enkelt att göra. Alla recept i boken är skapade för att passa så många som möjligt, med ingredienser du lätt hittar i butikerna.

Morotshummus på fröknäcke – 2 recept i perfect match

Morotshummus

Ingredienser:

  • 1 paket kikärter
  • 2-4 morötter beroende på storlek
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tahini
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 3/4 tsk salt
  • 1 msk pressad apelsin
  • 1 krm cayennepeppar 1
  • krm torkad koriander
  • 1/2 pressad citron
  • lite svartpeppar

Gör så här:

1. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten.

2. Skölj av kikärterna och hacka vitlöken.

3. Lägg kikärter, morötter, olja, alla kryddor, tahini, pressad apelsinsaft och pressad citronsaft i en matberedare.

4. Mixa allt till en slät och fluffig hummus. Det kan hända att du behöver stanna matberedaren och skrapa ner innehållet från kanterna några gånger.

5. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera till sallad, som tillbehör till mat eller på fröknäcket nedan? Håller flera dagar i kylen.

Skriv ut recept
Morotshummus
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Portioner
Ingredienser
Portioner
Ingredienser
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Skölj av kikärterna och hacka vitlöken.
  3. Lägg kikärter, morötter, olja, alla kryddor, tahini, pressad apelsinsaft och pressad citronsaft i en matberedare.
  4. Mixa allt till en slät och fluffig hummus. Det kan hända att du behöver stanna matberedaren och skrapa ner innehållet från kanterna några gånger.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Servera till sallad, som tillbehör till mat eller på ett fröknäcke. Håller flera dagar i kylen.

Annikas fröknäcke

Ingredienser 2 plåtar:

  • 2 dl pumpafrön
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl sesamfrön
  • 1 tsk havssalt
  • 1 dl boveteflingor
  • 1 dl rismjöl/rårismjöl
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 4 dl kokande vatten

Gör så här:

1. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.

2. Blanda i rapsolja och det varma vattnet och rör ordentligt så att allt blandas.

3. Låt smeten stå och svälla i 30-60 min.

4. Sätt ugnen på 120 grader.

5. Fördela smeten på två bakplåtspappersklädda plåtar. Lägg ett bakplåtspapper på smeten och platta ut. Ta en kavel och kavla ganska tunt och forma knäckebrödet rektangulärt.

6. Strö något gott på om du vill, havssalt, örter, frön eller vad du vill.

7. Baka i ugnen i ca 40-50 minuter. Kolla knäckebröden efter ungefär halva tiden om du ev behöver vända på plåtarna om de gräddas ojämnt.

8. Ta ut när de känns hårda och låt svalna. Bryt i lagom stora bitar och förvara i en burk. Håller i flera veckor.

raw kanelbullar

Bläddra i-, baka, laga och njut av allt från mumsig fika och fräsch frukost till nyttiga mellanmål och ljuvliga bruncher. Du hittar Annika Valtons bok ”Hälsosmart Matmagi” här på Isaberg Förlag AB.

Gillar du morotshummus rekommenderar vi även:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.