Sugen på en riktigt läcker vegoburgare? Här har vi dukat upp med 3 förslag på smarriga varianter av quornburgare – något du kan göra från scratch eller köpa färdigt i frysdisken och pimpa enligt smak.
Låt oss döda myten om att hamburgare skulle vara ohälsosamt. Ofta är det tillbehören som avgör näringsinnehållet och vi måste ju även väga in njutning som en hälsoaspekt. Fyll din burgare med vitaminrika grönsaker och uppbyggande proteiner, här av klimatsmart vegetariansk sort från quorn – rena hälsokicken!
Vegoburgare på 3 sätt
Quornburgare från grunden
Ingredienser:
– 1 paket Quorn Färs (300 g)
– 1 msk olja/smör till stekning
– 0,5 dl rostad lök
– 1 msk flytande grönsaksbuljong
– 1 msk stark senap
– 50 g brödsmulor från fullkornsbröd (förhindrar att blandningen blir klibbig)
– 1-2 krm vitpeppar
– 1-2 krm sambal oelek
– 1 medelstor potatis, kokad och mosad (cirka 100 g)
– 0,5 dl mellangrädde eller vatten
– 2 ägg, sammanvispade
– salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser ordentligt. Rulla till bollar, cirka 70 g/st. Forma till burgarform och låt vila 20–30 minuter. Värm olja i stekpanna och bryn burgarna på medelvärme 3-5 minuter/sida.
Hemgjord ketchup
Ingredienser:
– 0,5 dl tomatpuré
– 2 msk ättika
– 2 msk flytande honung
– 2 tsk örtsalt
Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienserna till ketchupen ordentligt.
Karamelliserad lök
Ingredienser:
– 1 gul lök, skalad och skivad
– 2 msk socker
– 2 msk smör
Gör så här:
Smält smör i stekpanna. Stek löken gyllene och mjuk. Tillsätt socker och rör om.
Hemgjort hamburgerbröd
Ingredienser:
– 2,5 dl vetemjöl
– 12 g jäst
– 15 g smör
– 1,25 dl mjölk
– 2 krm salt
– 1 ägg
– Ev sesamfrö
Gör så här:
1. Hamburgerbröd: Smula jäst i bunke. Smält smör, häll i mjölk och värm till 37 grader. Blanda degvätska och jäst tills jästen löst sig. Tillsätt salt och mjöl (spara lite till utbakning). Arbeta deg 10 minuter i bakmaskin. Jäs 30-40 minuter under bakduk.
2. Rulla till bollar, cirka 30 g. Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
3. Värm ugn till 225 grader. Pensla bröd med vispat ägg. Strö ev på sesamfrö. Grädda 10 minuter i ugn.
Tillbehör
– 4 hamburgerbröd
– Romansallad, bruten i bitar
– Tomat, skivad
Montering: Hamburgerbröd, sallad, tomat, burgare, karamelliserad lök och ketchup.
Vegetarisk Umami Burgare
En lakto-ovo-vegetarisk burgare i asiatisk tappning. Släng ihop den på ett par minuter och spendera resten av tiden med att njuta av alla goda smaker.
Ingredienser 4 portioner:
– 4 Quorn Burgare
– 4 burgarbröd
– 4 skivor ost (löpefri)
– 4 msk majonnäs
– 1-2 tsk wasabipasta
– Salt
– Peppar
– Olja till stekning
Till servering:
– Kimchi
– Färsk koriander
– Groddar
– Picklade rädisor
Gör så här:
1. Stek eller grilla burgarna i olja enligt anvisning på förpackningen. Salta och peppra efter smak. Toppa
varje burgare med en skiva ost i slutet av stekningen så hinner den smälta lite.
2. Blanda majonnäs och wasabi till en slät kräm.
3. Montera burgarna med bröd, kimchi, picklade rädisor, groddar, wasabimajonnäs och färsk koriander.
Vegetarisk Triple Cheese Burgare
En riktig monsterburgare i lakto-ovo-vegetarisk variant för alla ostälskare. Vi kan bara säga MUMS!
Ingredienser 4 portioner:
– 4 Quorn Burgare
– 4 burgarbröd
– 4 skivor cheddarost (löpefri)
– 4 skivor mozzarella (löpefri)
– Salt
– Peppar
– Olja till stekning
– Cream cheese dip:
– 2 msk crème fraîche
– 4 msk cream cheese mögelost (löpefri)
Karamelliserad lök:
– 1 gul lök
– 1 msk smör
– 2 tsk socker
– Salt
Till servering:
– Romansallad
– Tomat
– Groddar
– Karamelliserad lök (se hur du gör i receptet ovan)
Gör så här:
1. Stek eller grilla burgarna i olja enligt anvisning på förpackningen. Salta och peppra efter smak. Toppa varje burgare med en skiva cheddar och en skiva mozzarella i slutet av stekningen så hinner de smälta lite.
2. Cream cheese dip: Blanda crème fraîche och cream cheese till en slät kräm.
3. Montera burgarna med bröd, cream cheese dip, sallad, tomat, groddar och karamelliserad lök.
Recept och foton från QuornSverige som lagom till sommaren lanserar sina populära burgare i storpack. Quorn Burgare Limited Edition Big Pack innehåller åtta burgare och finns på ICA och Coop i begränsad upplaga för cirka 59 kr.