Ägg på 7 otippat goda sätt

Ägg. Något av det mest näringsrika du kan äta och alltid en pålitlig byggsten till din frukost, mellanmål, lunch, middag . Extra älskvärda i påsktider och som går att variera i det oändliga. Här ger vi dig 7 otippade och supergoda recept att tillaga dina ägg på.

Koka, stek, pochera, gör äggröra och omeletter är några av de mest välkända sätten att äta ägg på, men det finns betydligt fler. Hoppas du hittar något nytt att testa bland våra förslag.

Ägg på 7 otippat goda sätt

1. Pizza med ägg

Hur smarrigt? Använd en valfri pizzabotten, som exempelvis en kalljäst pizzadeg från dagen innan. Ytterligare snabba alternativ är att köpa en färdig deg i matbutiken, använda dig av knäckebröd eller tortillabröd. Bred på tomatsås, valfria grönsaker, ägg, riven ost, kryddor och baka av i ugnen. Toppa gärna med avokado och bladspenat.

2. Burrito/tunnbrödrulle med äggröra

Ibland vill du kanske ha en mer matig frukost eller en lättare lunch? Slå ihop allt de goda som en klassisk äggröra eller kokta ägg, fullkornstortilla eller tunnbröd, dina favoritgrönsaker och kanske lite keso, kalkon, skinka eller salami i en härlig burrito. Lika enkelt som det låter – bara att fylla brödet med dina favoriter, rulla ihop och njuta!

3. Bakad tomat med ägg

Funkar även med andra grönsaker, som paprika eller aubergine.

1. Skär tomaterna i halvor och gröp ur tomatköttet. Lägg i en klick med pesto och kläck ett ägg i varje tomat.

2. Krydda valfritt och grädda i ugnen cirka 20-30 minuter på 200 °.

4. Bakad avokado med ägg

Två favoriter i ett – ägg och avokado! En vinnande kombination.

1. Dela en avokado på mitten. Gröp ur avokadon lite om det behövs.

2. Kläck ett litet ägg i varje halva. Toppa med salt och peppar. Du kan även prova att tillsätta chiliflakes för lite hetta eller varför inte ost för krämighet och smak. Låt fantasin flöda!

3. Baka i ugnen cirka 10 minuter på 200°.

5. Ägg- och baconmuffins

Ett hett tips till söndagsbrunchen för dig som har tröttnat på ägg och bacon i klassisk stil. Något att imponera på gästerna med.

1. Stansa ut små runda bitar från ditt favoritbröd och lägg i botten på en ugnssäker muffinsform.

2. Lägg på bacon och kläck sedan ett ägg i varje. Grädda i ugnen cirka 20 minuter på 200 °.

6. Omelettrulle

Ett superenkelt och roligt tips för att göra omeletten lite roligare, eller kanske för att lättare ta med sig på pickniken?

1. Gör en stor laddning med en klassisk omelettsmet och bre ut på en plåt med bakplåtspapper.

2. Grädda i ugnen cirka 15 minuter på 175 °.

3. Fyll sedan med dina favorittillbehör. En klassisk rulle med ost och skinka? Bladspenat och valnötter, eller varför inte en matigare variant med köttfärsås? Den funkar lika bra att använda som en tapasrätt på mingelkvällen, fyll då rullen med krämig färskost kombinerat med lax, räkor eller parmaskinka!

4. Rulla sedan omeletten och skär den i små bitar.

7. Bakade ägg

Använd en ugnssäker form, knäck i ett eller två ägg beroende på hur stor form du använder. Här kan du låta fantasin flöda vilt, lägg i: fetaost, soltorkade tomater, skinka, kalkon, oliver, svamp, grönsaker, vitlök med mera och hitta din favoritkombination. Grädda 7-10 minuter i ugnen på 225 °.

Önskar du fler äggande tips? Här hittar du 12 andra rekommendationer att äta ägg på, samt vår hälsoguide med restauranger, utbildningar och annat i hälsans tecken.

Text och foton: Martina Norling och Anna Lissjanis

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration!

 

 

Skriv ut recept
Ägg på 7 otippat goda sätt
Votes: 7
Betyg: 3.29
You:
Betygsätt detta recept!
Portioner
Portioner
Votes: 7
Betyg: 3.29
You:
Betygsätt detta recept!
1 Comment
  1. Lite tveksam till att kläcka ett ägg till receptet. Skulle vilja säga att det betyder att ägget ruvas och kläcks till kyckling. Men jag kanske inte har rätt i att man ”knäcker” ett ägg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.