Zumba Sentao: Styrka och rytmer för alla kroppar

Zumba Sentao: Styrka och rytmer för alla kroppar

Zumba som är en gruppbaserad träning till musik med rötter i latinamerikanska danser så som samba, merengue, cumbia och reggaeton har under det senaste decenniet etablerat sig allt mer som en uppskattad och energfylld träningsform för både vana som ovana motionärer.

Hos Dansplatsen i Hägersten är danspedagogen Monika Lejman Sacristan i fullgång med att förbereda de kommande klasserna för Zumbas senaste koncept – Zumba® Sentao.

Zumba® Sentao är en Zumbaform som riktar sig till dem som inte bara vill bygga kondition och bränna kalorier men också bygga muskler:

–        Vi började med Zumba® Sentao redan under förra terminen och det är en Zumbaform som har lite mer fokus på styrka samtidigt som det, så klart, ska vara roligt och passar bra för dem som kanske inte tycker det är roligt att träna själv på gym, säger MoniKa Lejman Sacristan till SportHälsa.

Zumba® Sentao utförs precis som andra Zumbaformer i grupp. Ordet Sentao är portugisisk slang från Brasilien och betyder att sitta. Träningspassen är utrustade med stolar som man använder sig av för att bland annat göra dips och andra träningsmoment med den egna kroppsvikten.

Dansplatsen har hållit i danskurser under de senaste två åren och dess två grundareMaria Bekesi och Monika Lejman Sacristan är båda utbildade fitnessinstruktörer och danspedagoger.

Monika berättar att Zumba® Sentao tillskillnad från andra Zumbaformer har styrkemomenten i fokus och dansstegen mer som ett komplement till den hårda träningen:

–        Tillskillnad från exempelvis Zumba® Fitness blir dansen ett andningsmoment för att klara styrketräningen. Den passar bra för alla, men jag tror att den kan tilltala män mer än vad andra zumbaformer kanske gör med tanke på att det inte kräver samma grad av koordination vad gäller danssteg, säger Monika till SportHälsa.

Samtidigt trycker Monika på betydelsen av att kombinera olika träningsformer och menar att det är direkt nödvändigt att inte bara träna kondition eller styrka utan att skapa en kombination däremellan:

–        Jag älskar att kombinera dans och styrka och menar att det är direkt nödvändigt att kombinera olika träningsformer. Man pratar ibland om ”Skinny Fat” det vill säga att någon bränner massvis med kalorierna men struntar i att träna upp musklerna i kroppen.

Jag också ta mig själv som exempel som tidigare bara tränade dans men som under årens lopp har insett att jag också behöver träna styrketräning för att kroppen ska orka och Zumba® Sentao tränar kroppen från topp till tå, säger Monika.

Vad har det för positiva effekter att träna olika dansformer?

–        Det gör en mer avslappnad i kroppen och jag upplever att deltagarna uttrycker att de blir både gladare och starkare av att tona kroppen, bygga muskler och att de orkar mer i sin vardag.

Vad krävs för att träna Zumba® Sentao på Dansplatsen?

–        Jympaskor och sköna kläder. Men jag brukar uppmuntra alla att ha kläder som gör att jag kan se deras knän. Det har egentligen bara att göra med att jag ska kunna se att de tränar rätt och att de har knäna i rätt förhållande till fötter och höfter eftersom det kan vara skadligt annars.

Förutom Zumba ®Sentao har man på Dansplatsen även en Zumba kurs för barn som heter Zumbatomic®. Monika Lejman Sacristan berättar att den är lite friare än många av de andra dansklasserna och att det framförallt handlar om att röra på sig till musik:

–        Tillskillnad från vanlig Zumba@Fitness som är sensuell har vi här tagit bort sensuella höftrörelser. Zumbatomic® är anpassad till barnens motorik och det ska vara roligt. Vi har två olika åldersgrupper som har varsitt pass varje vecka, säger Monika Lejman Sacristan.

 

Redaktionen

SportHälsa

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.