Xterra Sweden – nytt terrängtriathlon i Stockholm

Xterra Sweden – nytt terrängtriathlon i Stockholm

Intresset för att utmana sig själv och delta i olika lopp fortsätter att öka runtom i världen. En tävling som är på uppgång i Sverige är terrängtriathlon. Nu är anmälan öppen till Xterra Sweden, ett terrängtriathlon som passar alla.

Om XterraSweden

Xterra Sweden är ett terrängtriathlon som ingår i den globala tävlingsserien Xterra. Varje år genomförs över 300 tävlingar runtom i hela världen. De 20 bästa från varje tävling kvalar in till VM-finalen på Hawaii.

Nästa Xterra Sweden: 13 augusti 2016.

Plats: Hellasgården, strax utanför Stockholm.

Klasser: Spring individuellt eller i lag.

Distans: Välj mellan två olika distanser.

Korta banan: 750 meter simning, 15 kilometer cykling och 5 kilometer löpning.

Långa banan: 1,5 kilometer simning, 30 kilometer cykling och 10 kilometer löpning.

Mer information och anmälan: xterrasweden.se

För 20 år sedan gick den första Xterra-tävling av stapeln, då i Mauai, Hawaii. I dag arrangeras över 300 Xterra-tävlingar varje år i hela världen. I Sverige hade loppet premiär 2014 och nästa terrängtriathlon i Hellasgården strax utanför Stockholm går den 13 augusti 2016. Likt Ironman är Xterra en global tävlingsserie. Från varje tävling kvalar de 20 bästa in till VM-finalen som går på Hawaii. Skillnaden från Ironman är distansen och underlaget.
                      – Det som är speciellt med Xterra är att hela loppet går i terräng. Man cyklar på mountainbike i skogen vilket gör att cyklingen blir väldigt omväxlande. Det händer mer i skogen än på asfalt. Samma sak med löpningen, det är som en äventyrsbana. Man får ta sig över bäckar och springer över stock och sten. Det gör att loppet blir mer intensivt och mer av en upplevelse. De som har kört Xterra Sweden tidigare har varit lyriska och tyckt att loppet varit jättekul. Intresset för terrängtriathlon ökar i Sverige och i år räknar vi med att ungefär 500 deltar, säger Pål Török, tävlingsledare för Xterra Sweden.

Alla kan delta
Xterra Sweden kan genomföras både individuellt eller i lag. Det finns två distanser att välja mellan. Den kortare distansen innefattar 750 meter simning, 15 kilometer cykling och 5 kilometer löpning. Den längre distansen är dubbelt så lång och bjuder på 1,5 kilometer simning, 30 kilometer cykling och 10 kilometer löpning.
                      – Eftersom distanserna är mycket kortare än en Ironman kan alla vara med och delta. Xterra är lite som att gå på Gröna Lund och åka berg- och dalbana. Man hoppar omkring i skogen och det händer grejer hela tiden längs vägen. Loppet är lite som en blandning mellan asfalttriathlon och Tough Viking, det är en upplevelse att bara ta sig igenom banan.

Så fixar du loppet
Att genomföra ett terrängtriathlon kräver en del träning, men Pål poängterar att det inte krävs ett specifikt träningsupplägg för att klara av Xterra Sweden.
                      – Det viktigaste är att lära sig cykla mountainbike och crawla. Vi kommer bland annat ha en hel del träningsevent innan tävlingen där man ka få hjälp med just mountainbike och crawl. Sedan är det bara ut och cykla, springa i skogen och ha kul. Var ute i naturen och träna kontinuerligt, det behöver inte vara jättestrukturerat – bara det är kul och att du tränar. Jag själv älskar triathlon och jag gillar att folk antar nya utmaningar och har roligt. Det är just det som Xterra handlar om, att ta sig ut i naturen, ha kul, träna och må bra.


Foto: Gunnar Eld, Rebel Media House

Text: Redaktionen

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.