Vilka löparskor är bäst?

Vilka löparskor är bäst?

Vilka löparskor ska jag välja? Vilka löparskor passar mig? Blir jag snabbare med rätt skor? Här tar Sporthälsa tag i vilka löparskor som är bäst och reder ut lite myter om löparskor.

Vilken löparsko är bäst år 2016?
Det göra många test där årets bästa sko koras, och det är inget fel med det. Men det finns faktiskt ingen sko som är ultimat för alla. Tyvärr. Det hade ju underlättat en hel del, men så ligger det alltså inte till. Det finns många parametrar som inverkar på vilken sko just du ska ha. Dina fötters utformning, ditt löpsteg, och vilket underlag du tänkt spinga på exempelvis.

Vilket märke har bästa löparskor?
Många löpare håller sig enbart till ett märke vad gäller löparskor då de anser att just det märket är det bästa för deras fötter. Om du upplever att du hittat rätt och att ett specifikt märke är bättre för dig så är det såklart bara bra. Men att enbart ett märke fungerar för dig är ganska osannolikt. Nästan alla skotillverkare har en rad olika typer av skor som innefattar de flesta varianter. Men visst, många tillverkare har en del likheter på sina olika skotyper, där lästen är ett exempel. Och om du upplever att ett specifikt märke är bra för din fotbredd och så vidare så är chansen stor att andra skor av den aktören också känns bra. Tänk dock på att alla aktörer på marknaden med tiden ändrar sina skor och därmed kanske ett märke som inte passade dig bra för några år sedan, fungerar utmärkt nu.

sites/default/files/skor 5.png

Hur väljer man löparskor?
Gå gärna till en skobutik där du får hjälp att prova ut skor och få ditt löpsteg analyserat. Efter den proceduren får du ett par skor som passar dina fötter och ditt löpsteg. Men du bör tänka på att den typen av sko som passar dig i dag inte nödvändigtvis är den rätta varianten till dig för evigt. Vilka skor som passar dig bäst kan ändras med tiden. Din vikt, rörlighet, styrka och annat som kan förändras kan också påverka ditt löpsteg. Att testa fram ett par skor för dig är alltså en bra idé. Men du bör i så fall göra det mer än en gång. Hur ditt steg analyseras beror också i viss mån på vem som analyserar det.

Med vilka skor springer jag snabbast?
Du springer snabbare i vissa skor. Men det handlar mest om att du trivs i dem och att de har hög komfort. Annars styrs dina tider främst av din löpteknik, din uthållighet och din löpstyrka. Att du köper nya skor och springer snabbare handlar mest om att du trivs i dem bättre och mentalt får en fördel. Har du fått ont av de tidigare skorna så kommer du naturligtvis också springa snabbare i ett par som känns bättre, då du inte begränsas av smärtan. Men att prata om skor som gör dig snabbare är diskussion som ofta får oproportionerligt mycket fokus . Det är din träning som till största delen gör dig snabbare. Inte vad du har på fötterna.

LÄS ÄVEN
► Styrkeövningarna som gör dig till en bättre löpare
► Bli en bättre löpare
► Förbättra dig som löpare med SportHälsa
► Milen under 50 minuter

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.