Viktigt med träning: 4 fördelar med att röra på sig

I dagsläget finns det nog ingen som har missat att det finns oändliga fördelar med att röra på sig. Inte nog med att det stärker kroppshållningen och förbättrar hälsan, det bidrar även till att vi orkar mer. Vad man tränar och hur man tränar är också högst individuellt och det är viktigare att man tränar, än vad man tränar.

Däremot finns det fler fördelar än att vi blir starkare och friskare av att träna. Vi har valt att lista fyra positiva fördelar med att träna som vi tycker är extra viktiga att lyfta fram.

Man blir gladare

Trots att det kan kännas tungt att gå upp tidigt för att ta sig till träningen, och framför allt under de mörkare månaderna på året, har forskning visat att vi blir gladare av att träna. Långsiktiga studier har visat att träning botar depression och hjälper oss att hålla humöret upp hela dagen.Träning som kombineras med vänner eller rekreationssporter som tennis, golf eller andra spel har också visat en positiv inverkan på det allmänna humöret.

Självförtroendet ökar

I och med att träning gör oss gladare, ökar även självförtroendet. När man upptäcker att man gör framsteg med sin träning, vare sig det handlar om att man orkar springa lite längre, lyfta lite tyngre eller bara göra en stretchövning, ökar självförtroendet automatiskt. Detta kan i sin tur leda till att man vågar testa nya saker, både på och utanför gymmet. Kanske vågar man ta steget och testa en ny sport som är annorlunda från den man brukar utöva, eller så vågar man ta steget och förändra något i livet som man tidigare bara tänkt på, men inte vågat.

Man vilar bättre

Det här är en stor fördel för många. Alla som har gått från att inte träna alls till att börja träna kan intyga att man både sover och vilar mycket bättre. Kroppen blir automatiskt trött av fysisk ansträngning, vilket på ett naturligt sätt gör att man kräver bättre vila. Däremot ska man inte träna direkt innan läggdags. Kroppen behöver varva ned innan det är dags att sova för natten och det rekommenderas att man tränar som senast tre timmar innan det är dags att säga ”god natt”.

Man blir mindre stressad

Det är inte det lättaste att få ihop schemat med både arbete, hushåll, familj och träning. Men att skippa träningen för att hinna med mer kan leda till att man blir ännu mer stressad. Träning hjälper till att hålla stressnivån nere och hjälper, precis som mot depression, även att minska ångestkänslor som lätt uppstår när man känner att man inte hinner med. Träning kan också vara effektivt i korta pass. Vet du med dig att du har mycket att göra en vecka, se till att effektivisera din träning genom korta yoga-, jogging- eller styrkepass istället för att välja bort träningen helt. Kom ihåg, all träning är bra, oavsett om du tränar 40 minuter eller 20 minuter.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras