Vikten av- och hur du förbättrar din matsmältning

Antalet personer som upplever att dess matsmältning inte fungerar som den ska har ökat i takt med att vi stressar mer, äter sämre och får i oss mer antibiotika. Ja, även många som tar hand om sin hälsa kan uppleva att magen krånglar. Läs om vikten av en lugnare magkänsla och kan matsmältningsenzym vara lösningen?

Ett sätt att vara snäll mot kroppen är att eftersträva en näringsrik och hälsosam kost. Inte bara för att vi ska få i oss bra näringsämnen, utan även för att kroppen ska kunna ta hand om maten vi stoppar i oss. Ibland kan det tyvärr vara svårt att tillgodogöra sig näringen i maten trots att man äter näringsrikt och hälsosamt. All mat vi äter behöver nämligen brytas ned till mindre delar för att kunna tas upp. Det kräver att matsmältningen fungerar som den ska och att vi har tillgång till ett brett antal olika matsmältningsenzymer.

5 sätt att förlänga ditt liv – hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh avslöjar

Hur du förbättrar din matsmältning

För att din matsmältning ska fungera behöver kroppen enzymer. Enkelt förklarat är enzymer små proteiner som hjälper till att bryta ned maten. Matsmältningsenzymer består av en blandning av enzymer som hjälper till vid matsmältningen. Det finns olika typer av enzymer och alla har olika uppgifter, det vill säga bryter ner olika typer av näringsämnen och gör dem mer lättillgängliga för kroppen. Med rätt enzymer är det lättare att få en bättre matsmältning och tillgodogöra sig näringen och därmed må bättre.

Vid stigande ålder minskar kroppens förmåga att tillverka matsmältningsenzymer. Andra faktorer som påverkar är stress, ärftlighet, magvirus, intolerans och för lite fibrer i kosten. Om kroppen inte producerar tillräckligt med enzymer som behövs för att smälta maten kan maten passerar genom matsmältningssystemet mer eller mindre osmält. Det kan göra oss trötta, ge en uppsvälld mage och förstoppning. Med tiden kan det leda till allvarligare problem. För att underlätta för kroppen är det viktigt att du får i dig tillräckligt med fibrer och nyttiga bakterier, vilket även kan kompletteras med tillskott av matsmältningsenzymer. 

Matsmältningsenzymerna kan vara extra viktiga just nu

Digestive Enzymes är ett växtbaserat tillskott med matsmältningsenzymer av absolut högsta klass med nitton olika enzymer. Det underlättar matsmältningen för maximalt upptag av näringsämnen.

Digestive Enzymes innehåller 19 olika enzymer som bidrar till att smälta proteiner, kolhydrater, fett och laktos.

Det närmar sig december och jul, en tid där ett stort fokus är på just mat. Under denna period kan det vara extra viktigt att hjälpa kroppen med matsmältningsenzymer för att minska risken för besvär från magen.

Greatlife.se.se hittar du Digestive Enzymes, ett komplett växtbaserat enzymtillskott som underlättar matsmältningen för maximalt upptag av näringsämnen som hjälper kroppen att bryta ned måltiderna i mindre delar. På så vis kan du slippa uppsvälld mage efter exempelvis julbord eller andra förändringar i kosten. Här kan du även läsa mer om matsmältningsenzymer.

 

Text: Sofia Strand, frilansskribent

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.