Vikten av att välja rätt utomhuskläder till ditt barn

Vikten av att välja rätt utomhuskläder till ditt barn

Att välja bra utomhuskläder till ditt barn kan vara viktigare än du tror – det kan både påverka barnets hälsa och lust att vara utomhus. Men vad ska du tänka på när du införskaffar nya höst- och vinterplagg? Vi har pratat med experter på området som i första hand ser till barnens bästa.

Tåliga och sköna funktionskläder av hög kvalité är ofta en självklarhet för oss vuxna som prioriterar hälsan och vill vara aktiva utomhus. Du är säkert medveten om hur obekvämt det är att bli blöt och frysa eller pulsa runt i för stora plagg? Trivs du lockar utomhusvistelse ännu mer och därför är det värt att lägga några kronor till på en bra vinterjacka, speciellt om det även är ett miljövänligt alternativ.

Detta gäller även våra barn, eller kanske ännu mer? De är ju vår framtid och det är i unga år vi har möjlighet att plantera rörelseglädje i dem. Få dem att älska lek ute i friska luften. Där kan kläder som är krypvänliga, lätta och följsamma, inte skaver i halsen, är lagom varma och tillräckligt smidiga för att ge rörelsefrihet, göra stor skillnad. Dessutom är barn, precis som oss vuxna, ofta väl medvetna om hur kläderna ser ut. Barn gör som vi vuxna gör och vill även se ut som sina förebilder.

Så vad är bra att tänka på som förälder om du vill se till att ditt barn ska gilla att vara utomhus? Vi har pratat med experter på funktionskläder för barn, som med barnen i fokus startade varumärket Gneis.

– Varför ska bara vi vuxna ha dyra utekläder, när det är barnen som oftast behöver det allra mest? Med den tanken började vi producera kläder som kan göra skillnad för barns hälsa genom att locka till utelek. Barn värderar helt andra saker än vad vi vuxna gör när vi väljer deras utekläder – tänk vilket ansvar vi har som föräldrar! Storleksval och passform betyder till exempel jättemycket. För vem vill “jobba” i kläder som dels är för stora och dels inte är gjorda för att vara smidiga och följsamma, menar Ulf Byström, VD för Gneis.

Barnen växer fort och det är därför inte konstigt att många av oss köper någon storlek för stort. Om man ovanpå det väljer osmidiga utekläder, med dålig passform och som inte har konstruerats för att barnen ska kunna röra sig obehindrat, kan det väsentligt minska deras lust att vara ute och leka. (Vad skulle du själv välja för ett aktivt uteliv?) Ett plagg som sitter bra är även bra för både miljön och plånboken. Kolla gärna in filmen som Gneis har tagit fram som både visar hur du enklast mäter ditt barn och varför du ska vara noga i ditt val.

Utan fördyrande mellanhänder och med fasta låga priser tar Gneis fram prisvärda funktionskläder. Plagg för dig som värdesätter kvalitet, funktion, miljö och komfort –det vill säga hur barnen mår, trivs och känner sig när de leker i sina utekläder. Att de kan röra sig obehindrat i alla sina utelekar, hålla sig torra och lagom varma.

Kvalitet handlar alltså långt ifrån bara om slit- och rivstyrka, även om Gneis är extremt noga med sina materialval – både med tanke på hållbarhet för den som använder kläderna och för miljön.

– Vi strävar kontinuerligt efter att minska våra kläders påverkan på miljön. Detta känns självklart för oss eftersom vi dels arbetar med barnkläder, dels själva vistas och lever nära naturen och vet hur sårbar den är. En av många saker vi gör är att vi avvecklar alla fleeceplagg då de är riktiga bovar när det kommer till föroreningen av våra vattendrag med mikroplaster, säger Ulf Byström.

Det är många som funderar över om man ska köra ”lager-på-lager” eller vinterfodrat, och båda är bra! Det beror lite på var man bor och hur barnen använder sina kläder. Tänk dock på att bra skalkläder kostar en slant (det finns inga bra och billiga) och välj ett bra mellanlager. Termokläder är exempelvis ett fantastiskt mellanlager som inte bara är smidigt och varmt, utan också lätt glider in under skalet och gör det enkelt för barnet att ta på sig. Och välj inte galon, såvida du inte har ett barn som sitter helt stilla i sand eller lera. Lär dig mer om skal, galon, ”lager-på-lager” med mera i Gneis skalguide.

Ett bra sätt är att göra hållbara, könsneutrala och tidlösa plagg, som kan användas av flera barn. Andra sätt är att ställa långsiktiga krav på leverantörer, använda miljövänliga material och processer samt söka efter långsiktigt miljömässigt hållbara alternativ. Detta har Gnes verkligen tagit fasta på med noggranna val i hela produktionskedjan. Många av tygerna är till exempel Öko-Tex märkta och övriga tyger uppfyller EU:s krav på miljögodkända kemikalier. Det innebär att tygerna inte innehåller några farliga nivåer av ämnen som kan vara skadliga för människors hälsa.

Satsa på miljövänliga produkter när ni tvättar och impregnerar familjens funktionskläder – vilket är ett krav om du vill bevara dess funktion. De får inte bara bättre smuts- och vattenavrinning, de andas också bättre, blir skönare och håller längre. Gneis instruktionsfilmer för klädvård berättar inte bara hur du går tillväga, utan berättar även hur du kan spara både pengar och på miljön samtidigt som du ger ditt barn de kläder de förtjänar.

Gneis barnkläder har fått fina utmärkelser av såväl privatpersoner som Friluftsfrämjandets utemagasin och sajter. Mest stolta är dock Gneis över de fina omdömen som de har fått under det senaste året på TrustPilot där över 1000 kunder ger Gneis och deras utekläder det samlade betyget 9,3 av 10.

Välkommen till Gneis.se där du får personlig hjälp för att välja rätt funktionskläder och där nu årets alla skal- och vinterplagg finns på plats.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras