”Vi måste leka mer”

Vi måste leka mer

För att lätta på stress och oro behöver vi skratta. Och leka. Oavsett ålder. Många säger att de har barnet kvar inom sig, men lever vi verkligen upp till det med tanke på hur många som sjukskrivs för stress idag?

När vi var barn fanns det inte så mycket att oroa sig för, då var vår enda längtan att leka livet ut. Vi kanske skulle tagit fasta på det lite mer. Att leka kan handla om att inte ta allt på så stort allvar. Lätta på pressen. Jobb, familj, träning och sociala aktiviteter fyller våra kalendrar. Helst ska vi vara bäst på allt. Det tar oss till slut till en gräns, som när den väl passerats, gör oss till en skugga av den vi en gång var. För att förebygga det här tror jag att vi måste börja lyfta blicken från våra smarta telefoner, och aktivera hjärnan genom att skratta och göra fåniga saker.

Är kurragömma eller barbie det bästa du vet ska du köra stenhårt på det. Fast lek kan finnas i så mycket. Att vara lite löjlig på jobbet när det tillåter, gå till träningen och röra på sig utan press. Jag älskar höjdhopp, men är inte ett dugg bra på det vilket helt tar bort prestationen. Det är en träningslek jag gärna ägnar mig åt. Spela spel med vänner, bygg något, dansa, var kreativ.

En av de saker jag tycker mycket om är målarböcker. Alltså sådana motiv man fyller i. Redan innan målarböckerna för vuxna gjorde entré önskade jag mig målarböcker i julklapp med motiv av Disneyprinsessor. Nu finns Harry Potter där för mig i en målarbok. Här finns inga regler för vilka färger jag ska välja, ingen tid det måste vara färdigt och när jag känner för att sluta gör jag det. Bara en bok, färgpennor och jag.

Lek mer. Lek på ditt sätt. Ta inte så allvarligt på allt. Det är när vi börjar göra det som stressen tar över.

Text: Erika Bergkvist

 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.