Vi äter lika mycket fett som på 80-talet

Vi äter lika mycket fett som på 80-talet

LCHF-dieten har förändrat inställningen till fett och idag äter vi lika mycket fett som på 80-talet. Även kolesterolnivån har ökat. Ett hälsoprojekt i Västerbotten visar de alarmerande siffrorna.

Många använder sig av dieter som förespråkar ett lågt intag av kolhydrater och ett högt intag av fett för att gå ner i vikt.

Och svenskarnas ändrade matvanorna syns tydligt i det så kallade Västerbottensprojektet, eller Västerbottens hälsoundersökningar som det nu heter.

Projektet inleddes 1986 efter ovanligt många hjärtinfarkter i länet som på ett eller annat sätt kunde relateras till hälsan. Då hade projektet ett lyckad effekt och invånarna valde i större utsträckning grönsaker. Idag har det vänt.

– Sedan kring 2004 ser man hur fettintaget ökar, och med några års fördröjning stiger kolesterolet, säger Ingegerd Johansson, professor och näringsfysiolog vid Umeå universitet och ansvarig forskare för kostdatabearbetning i hälsoprojektet i Västerbotten, till Expressen.se.

Nu ligger fettintaget på samma nivå som när projektet började. Ingegerd Johansson vill dock inte peka ut LCHF-dieten som boven i dramat.
– Samtidigt slås man av vilken support det haft i medierna, det är den tanken man tänker, men vi har inte värderat ur det perspektivet, säger hon.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras