Vett och etikett på gymmet är minst lika viktigt som på andra allmänna platser. Här hittar du 8 riktlinjer som alla borde följa för ökad trivsel, att göra det så kul och enkelt som möjligt att träna på gym.
Vett och etikett på gymmet är riktlinjer du inte nödvändigtvis hittar nedskrivna på plats, men som du som gymbesökare ändå förväntas följa. Anledningen är att träningen helt enkelt blir enklare, roligare och trevligare i allmänhet för alla gymbesökare! Här är de viktigaste åtta reglerna att förhålla dig till när du tränar på gym enligt oss.
Vett och etikett på gymmet – 8 viktigaste riktlinjerna för dig som gymmar
1. Paxa inte redskap i onödan
Att använda mer än ett redskap på en gång är inte alltid orimligt, så länge du tar hänsyn till de andra på gymmet. Med att använda ett par kettlebells och ett par hantlar samtidigt är en sak – att ockupera gymmets enda tre skivstänger en helt annan sak.
I de flesta fallen är det inte heller något större problem så länge du är beredd att dela med dig. Om någon annan vill använda samma redskap eller maskin som dig bör du med andra ord givetvis låta personen gå emellan och träna medan du vilar eller gör någon annan övning.
2. Tvätta av efter dig
Att tvätta av redskapen du använder efter dig har alltid tillhört vett och etikett, speciellt om du har svettats mycket. Corona-pandemin har dock gjort att det är ännu viktigare. Oavsett om du har lämnat tydliga svettavtryck eller inte ska du alltså alltid tvätta av efter dig, så att alla kan känna sig så trygga som möjligt på gymmet.
3. Ge inte oönskade råd
Om det inte handlar om att någon har lastat stången snett eller gör något annat som kan innebära en direkt risk bör du hålla dina goda råd för dig själv, så länge du inte har blivit direkt tillfrågad. För det första är det långt ifrån säkert att det är till någon nytta om du inte har koll på personens förutsättningar och träningsbakgrund.
Bara för att någon exempelvis gör knäböj på ett annat sätt än dig innebär det inte nödvändigtvis att det är fel, utan det kan finns goda anledningar till att en person använder en annan teknik. Dessutom kan det helt enkelt uppfattas som förminskande och irriterande när andra kommer och lägger sig i när man inte har bett om det.
4. Filma inte andra
Att filma dig själv när du tränar kan vara en bra idé eftersom det kan ge dig viktiga insikter om din egen teknik och om du behöver förändra något. Däremot är det viktigt att andra inte syns på filmen om de inte vill det, speciellt om du planerar att lägga upp den på sociala medier.
Är det svårt att undvika att andra är med i bakgrunden när du filmar och du bara har som syfte att använda filmen för din egen skull, utan att visa den för andra? Då tillhör det ändå vett och etikett på gymmet att vara tydlig och berätta det för dem så att de kan träna utan att oroa sig över det.
5. Plocka undan efter dig
För dig kanske det inte spelar någon större roll om det sitter en 20 kg tung viktskiva kvar på skivstången, men det är inte säkert att personen som ska använda den efter dig är lika stark. Personen kanske inte ens orkar lyfta av de där vikterna.
Dessutom är det inte bara irriterande, utan blir svårare och tar längre tid att leta reda på rätt redskap och vikter när de är utspridda över hela gymmet. Oavsett hur trött du än är efter passet ska du alltså alltid plocka iordning efter dig.
6. Curla inte i böjracket
Just “curla inte i böjracket” är ett klassiskt citat, och syftar på att du ska göra övningarna där det är mest lämpligt. Det finns troligtvis begränsat med rack som man kan göra knäböj vid, medan du kan göra dina bicepscurls i princip var som helst.
På samma sätt tillhör det vett och etikett att inte stå och göra exempelvis plankan på ett lyftarpodium eller överlag göra något annat än bänkpress i ställningarna som är till för just det.
7. Släng inte vikterna runt dig
Det är förståeligt om du någon gång har råkat lägga på lite för tunga vikter och måste slänga iväg dem eftersom du inte orkar den sista repetitionen. Det är däremot inte okej att släppa stången rakt ner eller slänga iväg hantlarna efter varje set.
Det innebär inte bara onödigt slitage på både golvet och redskapen. Det finns också risk att någon stackare går förbi och exempelvis råkar få en hantel på tån…
8. Prata inte mitt under ett set
Självklart tillhör det vett och etikett på gymmet att vara trevlig mot varandra. Men det finns tillfällen som passar bättre för småprat än mitt under ett set, speciellt om personen verkligen ser ut att anstränga sig till max. Vänta istället tills hen är klar för att inte riskera att distrahera personen i fråga.