Verkliga veganska förebilder

Verkliga veganska förebilder

Antalet individer som förändrat deras liv genom att byta mat – och livsstil – är otaliga. Det hjälper dock inte alltid för att få bort seglivade fördomar mot vissa dieter. När antalet åsikter om kost och träning är lika otaliga som stjärnorna på himlen så kan man finna styrka och inspiration i förebilder som gått sin egen väg.

Från hemlös till turnerande atlet

John Joseph är idag framgångsrik turnerande artist, författare och atlet. Mest känd är John Joseph som sångare i det hårda punk-metal bandet Cro-Mags. John Joseph har också klarat av fem triathlontävlingar och ska göra sin sjätte i en ålder på 53 år. För den oinvigde innebär ett triathlon 3,86 km simning 180,2 km cykling och som grädde på moset – ett marathon.

Med alla mått mätt har John Joseph en exceptionell styrka och uthållighet och är i ordets rätta bemärkelse väldigt tuff. Många blir säkerligen förvånande när de får höra att han går på en vegansk diet – speciellt eftersom hans träning och kreativa livsstil ställer höga krav på en diet som ger både fokus och energi. Bakom John Josephs framgångar döljer sig en osannolik historia.

För 35 år sedan var situationen en helt annan. John Joseph levde med missbruk, hade lyckats bli skjuten och till och med tillbringat en kortare tid bakom galler. Hans uppväxt präglades av att ha vuxit upp i olika barn- och fosterhem och framtiden såg inte ljus ut. Men allt förändrades efter att John gått en kurs i positivt tänkande och efteråt lyckades  han vända om sin livsbana. Det första han gjorde var att rensa bort alla animaliska produkter från hans diet och börja äta växtbaserat.

John Joseph tillskriver själv den veganska dieten en stor del av sina framgångar, men det är inte helt oproblematiskt att inte äta kött. Ett stort irritationsmoment är alla kommentarer man får från andra män som tycker att veganska dieter är omaskulina. Därför skriver nu John en bok där han med mycket humor raljerar över alla fördomar som icke-veganer har mot  veganer. I boken uppmuntrar han fler till att prova på den veganska kosten och lämna sina fördomar bakom sig.

sites/default/files/vegetables-752153_640-2.jpg


Växtbaserad explosivitet

Uthållighet och kondition är en sak, men det finns alltid de som ifrågasätter att man kan uppnå explosiv styrka och stor muskelmassa utan animaliskt protein. De som tvivlar kan kika närmare på Barny du Plessis som blev Mr Universe år 2014. Barny var redo att gå i pension från sitt muskelbyggande innan han blev vegan. Med hjälp av en kött-och mjökfri kost lyckades han att till och med öka sin muskelmassa och är idag en kämpe för djurens och naturens rättigheter.

En annan individ som innehar enorm kroppstyrka och fysisk precision är parkourexpertern Timothy ‘Livewire’ Shieff. Parkour är en holistisk träningsmetod där man har som syfte att träna till sig användbar styrka. De som utvövar parkour forcerar både hinder med hjälp av kroppen och finner avkoppling på språng. Det finns inte många officiella tävlingar i parkour, men Timothy deltog i I UK Ninja Warrior och är förmodligen, till dags dato, den mest framgångsrika deltagaren i programmet.

Vegansk pokerspelare går emot strömmen

För vissa är kortspelet poker underhållning, men för andra är det en sport och blodigt allvar. Oavsett ståndpunkt är de flesta eniga om att det är ett spel som kräver ett skarpt intellekt, självdisciplin och framförallt ett oavbrutet fokus. För ett så pass intellektuellt krävande spel är maten i pokerkulturen inte särskilt nyttig. Standardieten består ofta av mycket pommes och rött kött, medan grönsaker och andra nyttigheter lyser med sin frånvaro.

En spelare som åt precis som alla andra, men tröttnade på grund av matrelaterade besvär, är Daniel Negreanu. The kid, som Daniel Negreanu kallas I pokersammanhang, började ifrågasätta om pokerspelarnas diet var hälsosam och beslöt sig för en förändring. Först blev han vegetarian, men åt enligt egen utsago främst pizza utan kött vilket inte ledde till någon förbättring. Det var först när Negreanu gick ”all in” och började läsa om olika dieter på allvar, som han beslöt sig för att bli vegan och äta så mycket nyttigheter som möjligt.

Daniel ”The Kid” Negreanu har nu en plats bland pokerspelarnas ”Hall of Fame” och anses vara en av världens absoluta främsta turneringsspelare. Till en början fick han en del gliringar och kommentarer över sin nya diet, men hans resultat har tystat kritikerna. Daniel har lämnat sina gamla vanor bakom sig och startar idag dagen med färska grönsaker och frukt och släcker törsten med nyttigheter som mandelmjölk och kokosvatten.

 

sites/default/files/planning-250091_640.jpg

När ska man byta diet?

För din egen del innebär det inte nödvändigtvis att ovanstående atleter och stjärnors diet är rätt för dig, men om du känner att du mår dåligt, saknar energi, eller har magbesvär så kan det vara tecken för dig att prova på något nytt. När du provar en ny diet är det viktigt att tänka på att det kan ta ett tag innan du känner av de positiva effekterna. Var också noga med att se till att du får i dig rätt mängd energi och att du hittar något som du trivs med och är långsiktigt hållbart. En del dieter kan vara utanför din budget och kräva för mycket planering och tid, men trots det finns det alltid utrymme för förbättringar.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.