Vem tar ansvar för kosten inom idrottsklubbarna?

Vem tar ansvar för kosten inom idrottsklubbarna?

Kostrådgivaren Andreas Ek-Sarfraz om kosten inom elitidrotten och våra ungdomsklubbar: ”Inte blir det bättre av att cup-arrangerande klubbar säljer rent socker och skräp till barnen mellan matcherna”.

Jag tycker mig märka en trend i idrottens värld.

PSG gör reklam för micropizzor. Zlatan gör reklam för glorifierat kranvatten. McDonalds försöker skoja till det med att Malmö Redhawks spelare tvingas in i en tight dräkt med en massa hamburgare. Jag tror det är en lokal kampanj, så eländet syns lite överallt.

Malmö FFs fystränare Greger Andrijevski tyckte det gick så långt så han sågade sina spelare offentligt i Offside:
”MFF:arna äter både frukost och lunch på O’Learys på Swedbank Stadion, vilket Andrijevski själv vägrar då ”de inte precis är kända för sin högkvalitativa mat”.
och 
”– Våra spelare kan gå på semester och komma hem 3-4 kilo tyngre utan några konsekvenser. De får inte ens avdrag på lönen.”

Auch. Det där kändes säkert för många.

Som Malmö-bo och kostrådgivare var det oerhört intressant med en glimt in i det ljusblåa rummet. Man trodde ändå det var ett ensamt fenomen, inte kan svensk fotboll vara så här dum vad gäller kost? Kosten är ju en konkurrensfördel gentemot andra klubbar.

Då kom det; kostfadäs nummer 2: IFK Göteborg behöver spara pengar, så dom sparkar två ungdomstränare – och kocken. Jag blir genuint nyfiken på vilken matbudget han har försökt få igenom om det är DÄR besparingen skall göras.

Här någonstans insåg jag att IFK Göteborg i vissa fall tänker som ett korplag. Jag har verkligen inget emot IFK Göteborg, tvärtom är jag självengagerad i en IFK-organisation, men att byta ut en kock som känner spelarna, som kan laget mot en cateringfirma? Den egna kocken har ett intresse av maten på ett helt annat sätt än ett cateringföretag har, som jag förutsätter har fler kunder än IFK Göteborg och troligen inte kan ha 100% fokus på spelarnas mat likt en egen kock.

Summan som skall sparas ligger på ca 10 miljoner kronor. Det är nog personen som satte lönerna till dessa tre som borde få sparken om detta är lösningen på det problemet.

Jag är ledsen men utan att veta ingående detaljer så verkar det jättedumt och galet felprioriterat. Som tur är har en av de största sponsorerna reagerat och krävt skärpning så förhoppningsvis inser dom sitt misstag.

Det dessa två lag verkar ha missat i sin grund, är vikten av förnuftig kost när man utövar idrott. Det gäller vilken idrott som helst och det bör jgälla våra proffs om dom skall nå långt. Dom är säkerligen inte ensamma, dom råkade bara åka fast.

Det gör ont i mitt hjärta när jag är på cup med mina P06or, och ser deltagande ungdomar dricka coca-cola och käka chokladbollar mellan matcherna som det inte fanns någon morgondag. Vad hände med vatten och frukt som det tjatades om när jag spelade som liten? Inte blir det bättre av att cup-arrangerande klubbar säljer rent socker och skräp till barnen mellan matcherna. Man undrar lite vart ansvaret tog vägen. Ingen tar det just nu.

Jag är verkligen inte ute efter att skapa elitidrottare av barn, men vilka signaler skickar vi när våra stolta atleter inte kan föregå med gott exempel i kosten? Kan vi förvänta oss att våra barn äter sina grönsaker när PSG käkar micro-pizzor?

 

Text: Andreas Ek-Sarfraz

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.