Velothon Stockholm – loppet som erbjuder en unik cykelupplevelse på avstängda vägar

Velothon Stockholm – loppet som erbjuder en unik cykelupplevelse på avstängda vägar

I september arrangeras för tredje året i följd Velothon Stockholm – ett lopp där både motionärer och tävlingscyklister får chans att cykla genom huvudstaden på bilfria gator. Här kan du läsa mer om vad som gör loppet så unikt från en intervju med Fredrik Kessiakoff, tävlingsledare och framgångsrik cyklist.

Velothon Stockholm ingår i touren Velothon Majors som körs i olika städer världen över. Ett lopp som lockar tiotusentals motionärer och tävlingscyklister varje år.

På Velothon Stockholm 2017 kommer man som deltagare att kunna välja mellan att cykla 60 km eller 160 km. Tävlingsledare för evenemanget sedan starten 2015 är Fredrik Kessiakoff, en av landets mest erkända tävlingscyklister som kanske är mest känd för att ha innehaft den legendariska bergatröjan i Tour De France 2012. Vi fick en pratstund med Kessiakoff under förberedelserna för att höra hur han tänker inför loppet som går av stapeln helgen den 9-10 september:

Hej Fredrik, hur kom det sig att du blev involverad i Velothon Stockholm?

– Efter att jag valde att avsluta min aktiva karriär 2014 så dök nyheten om Velothon Stockholm upp och jag tyckte det lät otroligt intressant, eftersom något liknande inte funnits i Sverige tidigare. Jag tyckte att det var något nytt och spännande och valde att bli involverad.

Velothon Stockholm har haft som ambition att bli Sveriges ledande cykellopp; hur nära känner du att ni är den titeln 2017?

– Vi har en liten resa kvar att göra, men är på god väg. Som ett nytt lopp har vi haft några barnsjukdomar som nu är igenomjobbade och utvecklade. Det ligger ett enormt jobb bakom att stänga av vägarna som inte är helt okomplicerat att genomföra. Trafikpåverkan för allmänheten har varit en utmaning men vi har lyft oss mycket sedan starten. Loppet arrangeras numera utav IRONMAN Sverige med ett stort gäng cykelfantaster som arbetar med loppet året om.

Vi ser att cykling ligger i tiden ur flera aspekter– miljö, urbanisering och hälsa. Vår ambition är att få fler att hitta till cykling och erbjuda en unik cykelupplevelse på bilfria vägar.

Vad gör Velothon Stockholm till ett så speciellt lopp jämfört med de andra i Velothon-serien?

– Stockholm är otroligt vackert både centralt men även landskapet runtomkring. Jämfört med till exempel Berlin som är ett väldigt platt lopp så finns det mer variationer och miljöomväxlingar i vår bana. Blandningen av skärgårdsmiljö, grönområden och den sagolikt vackra stadskärnan gör banan helt unik.

I din mening – varför bör man som motionscyklist ställa upp i Velothon Stockholm 2017?

– Att cykla på avstängda vägar i Stockholm är en unik chans som inte dyker upp ofta, bara det tycker jag är värt anmälan. Vi är det enda bilfria cykelloppet i Sverige och det är en glädje att kunna erbjuda cyklister ifrån hela Sverige och internationella gäster möjligheten att cykla utan bilar för en dag! Sen erbjuder vi deltagarna, utöver motionsloppet, att provtävla i vår sportklass.

Vi ser ett växande intresse av att fler och fler cyklister vill ha tydliga mål med sin cykling och tävla emot andra cyklister. I Velothons tävlingsklass får deltagarna möjlighet att göra det. Sensommaren i Stockholm brukar vara otroligt vacker och vi har haft strålande väder varje år. Det är något som jag såklart inte kan garantera men jag har lagt in en beställning för sol även detta år, avslutar Fredrik Kessiakoff.

För mer information besök gärna: www.velothon.com/stockholm

Text: Nicholas Bonde

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.