Chili con carne är en klassiker som gärna får kryddas lite extra och därför blir lika smakrikt god oavsett proteinkälla. Tofu, quorn, sojafärs eller nyheten mifü – du väljer själv huvudingrediens till dagens Meat Free Monday-middag. I övrigt hittar du receptet här.
Vegetarisk chili con carne
Ingredienser:
– 1 förpackning quornfärs/sojafärs/tofu/mifü eller vad du önskar
– 1 gul lök
– 1-2 vitlöksklyftor
– 1 burk cannellini-bönor (alternativt vita bönor eller andra bönor)
– 1 förpackning krossade tomater/tomatsås
– 1 tsk paprikakrydda
– 1 msk soja
– salt och peppar
– olja/smör/kokosolja att steka i
– riven parmesan att toppa med
– eventuellt grädde att runda av med om du har barn eller själv gillar mildare smak
– ris, sojapasta, matvete, quinoa eller liknande tillbehör
Gör så här:
1. Stek lök och proteinkällan i smör eller olja.
2. Tillsätt tomatsås och bönor.
3. Smaka av med salt, peppar och eventuellt grädde.
4. Låt puttra några minuter samtidigt som du kokar ris, pasta eller vad du önskar ha till.
5. Servera allt sammans ihop med grönsaker. Smaklig måltid!
Text och foton: Anna Lissjanis