Spröd mördegsbotten, seg, mjuk vaniljkola och salta nötter – dessa vegansk kolarutor är något alldeles extra. Ett recept du bara måste prova till ditt julgodis eller redan ikväll?
Kombinationen av salt och sött är det som ger dessa veganska kolarutor sin fantastiska smak. Med en frasig mördeg utan ägg, godis som passar både veganer och allergiker. Prova receptet från vår systersajt Vinsider.
Veganska kolarutor med salta nötter
Ingredienser (mördeg):
- 120 g mjölkfritt margarin
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl florsocker
- 2 msk
Ingredienser (nötkola):
- 75 g mjölkfritt margarin
- 4,5 dl strösocker
- 4,5 dl Kaslink Aito oat for whipping / annan mjölkersättning du kan vispa
- 2,25 dl ljus sirap
- 2 krm salt
- 1 msk vaniljsocker
- 3 dl skalade rostade och grovhackade nötter av valfri sort
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175° (över- och undervärme) och täck en rektangulär form med måtten 20 x 27 cm med bakplåtspapper.
- Börja med att göra degen. Arbeta ihop margarin, mjöl och florsocker till en smulig deg. Tillsätt Kaslink Aito oat for drink och arbeta ihop bara precis tills det går ihop till en deg.
- Tryck ut degen i formen, nagga med gaffel och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter eller tills den får en fin gyllenbrun färg. Låt svalna medan du gör kolan.
- Lägg alla ingredienser till kolan förutom nötterna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på medelvärme till ca 123-125°. Rör försiktigt då och då. Ta bort kastrullen från värmen, rör ner nötterna och häll nötkolasmeten över mördegsbotten. Låt stå i kylen för att stelna innan du skär upp den och serverar.
Tack till Camilla Hamid för receptet