Vegansk Snabbmat. Sebastian Schauermann aktuell med ny kokbok

vegansk snabbmat

Vegansk snabbmat för alla! Sebastian Schauermann inspirerar svenska folket att äta mer vegansk och klimatsmart mat.

Om någon kan vegansk matlagning och vegansk snabbmat är det kocken och kokboksförfattaren Sebastian Schauermann. 2017 lanserade Sebastian Sveriges första veganska fastfoodkedja Taku-Taku. Framgångarna lät inte vänta på sig då han redan efter åtta månader belönades med flera olika priser däribland Fast food Awards och en nominering till DNs Gulddraken. Det här är en riktigt bra utmärkelse att få som ett kvitto på sitt arbete. Just den här känslan av att man når ett resultat på sitt arbete kan man kämpa efter på många olika sätt, genom att vinna tävlingar, eller på underhållning online. Gillar man online underhållningen kan det vara värt att hålla ett öga på bonuskoder Unibet som bjuder på ett bra introduktionserbjudande. 

Sebastian är flitig gästkock på TV4 Nyhetsmorgon, hörs i radio och skriver recept och krönikor i olika mattidningar. Sedan 2004 har han varit ansvarig för fingermaten på Polar Music Prize och lagat mat till storheter som Led Zeppelin, Pink Floyd, Patti Smith, Sting, Metallica m.fl.

Nu släpper han kokboken Vegansk snabbmat – Streetfood för alla med handfasta tips och råd kring hur vi på ett enkelt och inspirerande sätt kan äta vegansk och klimatsmart mat.

Hej Sebastian! Hur kommer det sig att du, som inte är vegan själv, driver succén Taku-Taku och nu släpper en vegansk kokbok? 

– Jag är allätare för att jag älskar att både äta och laga mat. Men jag ville, som många andra, äta mer grönt och minska på min konsumtion av kött för klimatet skull. Jag saknade då alternativ och bestämde mig för att själv ta tag i det och samtidigt inspirera andra till en grönare vardag.

När öppnades dina ögon för vegansk mat?

– Jag har alltid varit mer intresserad av grönsakerna än av kött då jag kommer från en familj där kosten var helt vegetarisk. Men startskottet för mitt veganska alternativ för alla köttätare kom 2016 då jag gjorde en pop-up med Taku-Taku för första gången. Redan då såg jag att de flesta som uppskattade konceptet inte själva var veganer – men nyfikna på nya rätter och råvaror. Då bestämde jag mig för att satsa på lättillgänglig, spännande och framför allt god vegansk mat för alla.

Vilken är den största fördomen om vegansk mat du stöter på?

– Den största fördomen är nog att man inte får i sig tillräckligt och inte blir mätt. Då gäller det att förmedla att kombinationen på tallriken är lika viktig här som i vilken kost som helst. Många tycks även tro att det inte är lika gott – klart det är. Kanske till och med ännu godare om man bara lär sig vad vi kan göra med många fantastiska plantbaserade råvaror.

Boken är fylld till bredden med spännande och inspirerande recept. Var det en utmaning att ta fram så många recept?

– Man kan säga att jag fått en nytändning av den här utmaningen. Men det är klart, jag har ju de senaste åren lärt mig otroligt mycket om nya råvaror och nya metoder för att utveckla min veganska matlagning. Samtidigt har jag ju tusentals recept i huvudet som man kan veganisera – allt detta har jag haft nytta av nu när jag har arbetat med boken. Och så har jag tagit med några favoriter från Taku-Taku.

Om du skulle vara tvungen att välja ut endast ETT recept från boken att dela med dig av. Vilket skulle det vara?

– Oj, det finns så många bra recept som jag använder ofta i min matlagning så det pendlar hela tiden. Men just idag så är jag väldigt förtjust i Kimchi-fritters som är ett väldigt snabbt och otroligt gott recept.

vegansk snabbmat
Kimvhi fritters från kokboken ”Vegansk snabbmat”.

Utmaning; du får 5 ingredienser att laga mat med i ett år. Vilka ingredienser väljer du?

– Det är ju oerhört svårt 🙂 Jag skulle välja en balanserad blandning av ingredienser för att få i mig tillräckligt för att må bra.  Kidneybönor, havre, grönkål, råris och nötter är nog en bra kombination för överlevnad men kanske inte det mest kulinariska jag kan tänka mig.

Vilken krydda kan du inte leva utan?

– Salt är nog det viktigaste i matlagningen.

Vilket råd skulle du ge en inbiten köttätare som vill prova mer grönt?

– Jag skulle köpa min nya kokbok ????.  I den finns många goda och enkla tips på bra vegansk mat med smaker som man som köttätare känner igen. En bra början på en grönare kost för alla allätare.

 

Text: Derin Sunneson
Foto: Fabian Björnstjerna

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.