Njut av julens klassiska dessert ris à la malta i ny tappning – vegansk ris à la malta med kokos och apelsin! Ett passande recept för dig som är vegan, laktosintolerant eller som helt enkelt vill prova en nytänkande och fantastisk god variant.
Vegansk Ris à la Malta
Ingredienser ca 8 portioner
– 2 dl grötris
– 4 dl vatten
– 1 liter kokosdryck (typ Alpro eller GoGreen)
– 2 dl kokosmjölk eller kokosgrädde som förvarats minst några timmar i kylskåp (rekommenderar den från Garant eller en konserv-variant)
– 1 krm äkta vaniljpulver
– ev.1-2 msk kokossocker
Gör så här:
1. Koka risgrynsgröten som vanligt enligt recept fast med kokosdryck istället för vanlig komjölk. Låt gröten svalna helt.
2. Skrapa ur det tjocka i burken eller tetran med kokosmjölk och vispa med elvisp. Om den blir för tjock kan du tillsätta lite av kokosvattnet som blir kvar i botten.
3. Vänd ner den fluffiga kokosgrädden i gröten och blanda väl. Tillsätt vaniljpulver och smaka eventuellt av med sötning (kokossmaken i sig är ganska söt, så kokossockret är valfritt).
4. Använd fina glas eller skålar och lägg apelsin, jordgubbar, hallon eller tropiska frukter i botten och fyll sedan på med ris à la malta. Pudra gärna över lite kanel eller riv över apelsinskal för mer smak. Servera och njut!
Text: Anna Lissjanis