Att lära sig valla behöver inte vara någon svår konst. Mattias Svahn, officiell Vasaloppscoach presenterar sin vallningsguide, där han går igenom vilken utrustning du behöver och hur du bäst vallar dina skidor.
– När det kommer till vallning finns det många olika åsikter. Givetvis ska man lyssna på erfarna vallare, men det är lika viktigt att själv testa vad som fungerar för just dig. Nedan finner du grunderna i vallning och vilken utrustning som är nödvändig. Mitt första tips är se till så du har rätt spann på skidorna. Sedan att begränsa ditt vallautbud så du lär dig vallorna. Skriv gärna upp vad du vallar med från gång till gång. På så vis lär du dig mycket och framför allt att valla så det fungerar för dig, din teknik, din kondition och din kroppsvikt, säger Mattias Svahn.
Anteckna gärna nedanstående punkter:
1. Vilken sorts valla du använde när du tränade eller tävlade? Anteckna sedan hur det gick, bra fäste? Bra glid?
2. Hur många lager valla använde du på skidorna?
3. Vilken snötyp det var?
4. Var luftfuktigheten hög eller låg?
5. Vilken temperatur var det?
Rätt valla för rätt temperatur
Hur kallt det är ute har en avgörande betydelse för vilken valla du ska lägga på. Tänk på att det ofta är olika temperatur i snön och luften. Alla vallamärken har i stort sett samma färgkodsystem och det gäller både för glid-, fäste-, klister- och burkvallor.
Röd: Mycket varmt, cirka tre till tio plusgrader
Gul: Varmt, cirka noll till minus tre
Violett: Cirka noll till minus tre grader
Blå: Cirka tre till tio minusgrader
Grön: Kallt, cirka tio till tjugo minusgrader
Så grundpreparerar du skidorna
Är det första gången du ska paraffinera dina nya skidor ska du göra en grundpreparering för att mätta belaget. Borsta ur skidans belag med en mässingsborste alternativt en stålborste.
1. Smält in en mjuk glider på låg värme (max 120 grader) genom att föra valljärnet fram och tillbaka på belaget.
2. Sickla bort allt medan glider är varm med en plast eller akrylsickel (detta för att rengöra belaget).
3. Smält in en mjuk glider. Låt kallna, sickla bort och borsta med en mässingsborste. Denna procedur upprepas två gånger.
4. Smält in en hård glider, typ grön eller svart. Låt kallna, sickla bort och borsta med en mässingsborste. Detta gör du en gång.
5. Upprepa punkt tre och fyra 2-3 gånger. Då har du vallat skidan sex eller nio gånger.
Tips för det optimala glidet!
Upprepa denna behandling några gånger under säsong så får du ett optimalt glid och en skida som håller för många träningsmil och Vasalopp.
En genväg!
När du har slipat skidan, har de flesta som slipar en ”hotbox” – det är en sorts värmeskåp som går upp och ner i temperatur – detta motsvarar att du lägger många lager paraffin.
Burkvalla
1. Ta bort eventuell gammal fästvalla med vallaväck. Viktigt att fästzonen är torr innan steg två påbörjas.
2. Börja med att sandpappra fästzonen så att grundvaxet fäster ordentligt. Använd sandpapper i storleken 80-100 och sandpappra ordentligt. Torka rent belaget.
3. Stryk på ett tunt lager med grundvax och värm in det med en varmluftspistol eller vallajärn. Använd en vallakloss och stryk ut vallan jämt. Den skall täcka hela fästzonen. Låt kallna i minst 10 min, gärna utomhus.
4. Oavsett vilken fästvalla du skall använda för dagen ska du alltid lägga två-tre lager med blå burkvalla för att bygga volym, en annan fördel är att blå valla är steget mjukare än grundvaxet och binder därför ihop bra med grundvaxet samt bildar en bra och stabil grund.
5. Lägg två lager av dagens valla.
Klistervalla
1. Ta bort eventuell gammal fästvalla med vallaväck. Viktigt att fästzonen är torr innan steg två påbörjas.
2. Börja med att sandpappra fästzonen så att grundvaxet fäster ordentligt. Använd sandpapper i storleken 80-100 och sandpappra i alla riktningar. Torka rent belaget.
3. Värm in ett tunt lager av grundklister eller ett blått klister. Låt skidan kallna i minst tio minuter, gärna utomhus.
4. Lägg på det klister som passar för dagen.
Glidvalla
1. Börja med att göra rent belaget ordentligt. Det gör man genom att smälta in ett violett, nollgradigt, paraffin och sickla av det med en plastsickel medan det är varmt direkt. Det kallas att varmsickla skidan. När skidan är rengjord borsta alltid med en mässing- eller stålborste för att öppna upp belaget.
2. Smält sedan på ett hårt och slitstarkt grundparaffin som ska hålla länge (ett paraffin som är för minus 8 till minus 20 grader eller ett svart grafitparaffin). Sickla och borsta med mässing- eller stålborste igen.
3. Smält på ett för dagen lämpligt paraffin, kolla på temperaturangivelsen på asken.
4. Sickla och borsta. När du lagt på det sista lagret paraffin använder du alltid en plastborste.
Appen som hjälper dig att valla
Med Mattias Svahns app VasaSvahn, får du tips och råd på hur du kombinerar vallor. Appen innehåller tydliga instruktioner och du blir guidad i hur du bäst lägger på din valla. Du hittar en opartisk och avancerad vallamatris som låter dig välja bland fyra av de vanligaste vallamärkena. Vallamatrisen är utvecklad tillsammans med vallagurun Magnar Dalen. Appen är enkel att använda och riktar sig till både nybörjare och elit. Finns för iPhone och snart för Android.
Fler tips hittar du på Vasasvahn.se
Text: Redaktionen