Vasaloppet 3 dagar kvar: Vasaloppsdagen

Vasaloppet 3 dagar kvar: Vasaloppsdagen

Att genomföra ett Vasalopp är så mycket mer än bara själva skidåkningen.

Som vi skrivit i tidigare artiklar pågår de närmsta förberedelserna inför Vasaloppet veckan innan och då syftar jag framför allt på kostuppladdning och formtopp. Självklart pågår förberedelserna inför ett Vasalopp hela vintern och även hela sommaren för de som satsar rejält. Nu är det bara dagar kvar till själva loppet och vi tänkte då fokusera på själva Vasaloppsdagen.

Dagen börjar tidigt, riktigt tidigt och klockan ringer långt långt före en normal uppstigning. 03.00 kanske – om du vill vara bland de första vid starten och få bra plats för dina skidor. Kanske “så sent” som 05.00, om du inte tänker dig vara på plats långt före startskottet. Givetvis beror det på var du bor natten innan loppet och att bo i närheten av starten är att föredra. Det blir en tidig morgon ändå. Bor du närmare målet finns det Vasaloppsbussar som tar dig från Mora direkt till starten.

Väl på plats i Berga by är det viktigt att skidorna hamnar på rätt ställe och för många är det tradition att vara där tidigt och därmed få så bra startplats som möjligt i sitt startled. Sedan gäller det att hålla värmen fram till starten och det kan man göra antingen genom uppvärmning eller genom att värma sig vid någon av de brasor som finns. Stämningen brukar vara förväntansfull, lite spänd men samtidigt gemytlig. Alla vet vad som väntar: 9 mil skidor, och sträckan inger respekt.

Starten går 8.00 och själva loppet skriver vi inte om här. Vi räknar med att det går bra och att du tar dig till Mora och får en medalj runt halsen. Antingen på fyra timmar, på sju timmar eller på tio timmar. Efter målgång fortsätter du direkt till skidinlämningen, där du på en gång blir av med skidorna som du har slitit på. Antingen är du jättenöjd med dem, eller lite missnöjd. Som visat sig på VM i Oslo är det där med vallning ganska svårt och väldigt avgörande.

För att inte bli kall är det viktigt att så snabbt som möjligt ta dig till bussarna som tar dig till duscharna. Utanför duschen finns alla överdragspåsar i nummerordning och det är en fantastisk organisation som ser till att du snabbt och lätt får dina torra kläder. Efter en varm dusch finns möjlighet till massage och förhoppningsvis blir du sedan upphämtad av någon supporter som kan skjutsa dig till något matställe. Väl där hoppas vi i år att du kan njuta av ett svensk VM-guld på femmilen, som avgjorts samtidigt som du har kört.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras