Vasaloppet 1 dag kvar: Skidorna och vallan

Vasaloppet 1 dag kvar: Skidorna och vallan

Att längdskidor är en materialsport har förmodligen inte undgått någon de senaste dagarna.

Efter svenskarnas succé-fiasko-succé i VM i Oslo, där mycket av både de bra och dåliga resultaten har visat sig bero på skidorna, tror jag att alla är väl medvetna om skidornas betydelse i längdskidåkning. Alla som någon gång har åkt på skidor med bra glid vill inte göra något annat och det säger sig själv att ett bra glid lönar sig otroligt mycket – särskilt när det gäller nio mil i Vasaloppsspåret.

Vasaloppet börjar med en rejäl uppförsbacke. I den tre kilometer långa backen är det självklart bra med fäste under skidorna för att kunna ta sig upp. Beroende på före har ibland toppåkana valt att åka ovallat, det vill säga utan fästvalla, och det har många gånger visat löna sig i längden. Efter den första backen väntar nämligen mil av förhållandevis platt åkning, stakning och då är ett bra glid en stor fördel. Tänk själv, att kunna glida lite längre på varje stavtag. Efter mil av stakning gör det självklart skillnad.

Hur ska man då göra för att få bra skidor? Ja, om svaret vore enkelt skulle alla åkare ha bra skidor. Om vi undgår från en motionsåkares behov är följande viktigt:

1. Skidor som är rätt för dig med ett noga utmätt spann.
Spannet på skidan är den del av skidan där du lägger din fästvalla. Fästvallan ska hjälpa dig uppför backarna, men ska samtidigt inte ta i snön när du glider. Om du har fel spann eller slarvar och lägger på “lite för mycket” eller “lite för tjockt” med fästvalla, spelar det ingen roll hur bra glidvalla du lägger på. Fästvallan bromsar – vilket syntes tydligt på de svenska åkarna i VM. Det första OCH viktigaste att göra med skidorna inför Vasaloppet är att få hjälp med att markera ditt spann så att du vet var du ska lägga vallan.

2. Väder- och snöförhållande
Om punkten ovan är klar kan du börja fundera på vad du ska lägga under skidorna. Glidvallan kan du lägga på dagar för eloppet när du vet ungefär hur vädret ska bli. Att lägga på glidvalla hemma är lite bökigt och om du inte har rätt utrustning är det väl värt att gå till en skidkunnig butik och låta dem göra jobbet. När man lägger på glidvalla är borstningen otroligt viktig och för bäst glid ska det inte finnas kvar några “rester” av glidvallan. VÄnta dig dagen före då du ser exakt vilket väder det ska bli och lägg på valla som du har möjlighet att testa innan loppet. Regel nr 1 = använd grejer som du har provat förut och vet hur de beter sig. Prova inget nytt!

På Vasaloppets sida har de via vallaleverantören Swix dagliga tips och rekommendationer. Gå dit

Längs med spåret finns även möjlighet att få hjälp att valla om skidorna. Det är inte särskilt roligt dock och att slita med dåliga skidor ett litet tag kan vara nog för att förstöra Vasaloppsdagen. Lycka till!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras