Varför fattar våra hjärnor så usla beslut?

Du vet att den här människan inte alls är en person som du bör ha något långvarigt förhållande med. Men ändå så flyttar ni ihop och flera år av gnat följer. Det är inte bara romantiska beslut som kan tyckas totalt enfaldiga. Men varför fattar våra hjärnor så usla beslut då vi borde veta bättre?

Om du liksom så många andra har insett att du inte alltid tänker och gör som du borde så ska du inte misströsta. Bara det att du börjar se ett mönster kan vara ett steg i rätt riktning. Mer kunskap om hur din hjärna fattar beslut är viktigt. Men du kan förstås också dra nytta av den moderna tekniken. Med hjälp av en dator så kan du fatta väl analyserade beslut för sport, spel och till och med kärlek!

Två hjärnsystem som inte fungerar samtidigt

Hjärnan har två huvudsakliga system som hjälper oss att fatta beslut. Det ena systemet är det limbiska. Det här hjärnsystemet styrs av amygdala (mandelkärnan). Det systemet kan ses som kortsiktigt. Det fokuserar en hel del på dina impulser såväl som på reaktioner som måste ske snabbt. Om du till exempel måste försvara dig mot en angripare så är det limbiska systemet en av huvudspelarna i dramat.

Med det limbiska systemet så reagerar du snabbt. Du tycker till om vad andra säger, du skyddar dig mot något som plötsligt händer eller reagerar på andra sätt på sådant som du ser i din närvaro. Förhoppningsvis så låter du det gå en liten stund innan din reaktion förevigas online där den sedan aldrig kan göras ogjord…

Det andra hjärnsystemet som är med och styr hur du tänker och agerar är det som kallas för kortikalt. Det kortikala hjärnsystemet finns i din pannlob. Det här systemet är till för att planera och tänka långsiktigt.

När det kortikala systemet är med och styr så fattar du beslut som är genomtänkta. Vi skulle kunna säga att det ofta rör sig om lite bättre beslut. Beslut som att kanske låta bli att tala om i chatten hur dumma alla andra som finns där är efter en förlust i poker.

Det gäller att byta system i tid

Det är när du låter det limbiska systemet ta över som du fattar besluten som kan bli rätt så felaktiga. Därmed inte sagt att vi alltid ska låta det kortikala systemet styra. Ibland så behövs mandelkärnans insats för att vi ska överleva. Det händer ju att de snabba och impulsiva besluten faktiskt leder till stora fördelar.

Men när det rör saker som val av livspartner, jobb och svar på frågor som sedan får långtgående konsekvenser så kan det vara klokt att svälja den första impulsen och byta system. Det skulle kunna leda till mycket smartare beslut som också ger resultat som förbättrar våra liv.

Peter ”Foppa” Forsberg om fördelar med idrottPlanera för bättre beslutsfattning

Inom sporten så är det ju viktigt att kunna tänka snabbt. Det går inte att sätta sig ner och fundera en stund på isen vad som bör göras då pucken kommer flygandes. Samtidigt så kan långsiktigt tänkande och planering få goda konsekvenser även för sporter med snabba ryck.

Med hjälp av god planering så kan idrottsmannen vara väl förberedd på det som kommer att ske. Då går det att fatta beslut som kanske inte är helt i enlighet med den första impulsen. Dessa beslut kan i sin tur fattas med hjälp av avancerad analys.

Den som jobbar som coach kan dra nytta av statistik för olika scenarion och få de som är med i ett lag eller som tävlar individuellt att tänka på rätt sätt även då det hettar till. Det är något som kan leda till avsevärt mycket bättre beslut för att inte nämna sportbragder!

Fel partner på grund av förälskelse

Det är ofta i samband med kärleksrelationer som vi suckar och undrar vad det är för fel på hjärnan. Förälskelsen beskrivs som en slags beroendesjukdom och det limbiska systemet får sig en känga för det som händer.

Hjärnan får hela kroppen att reagera när vi blir förälskade. Hjärtat slår snabbare och det kan upplevas som att det blir helt omöjligt att fatta beslut baserat på logiska tankar eller på dataanalys. Så är det också om vi låter förälskelsen slå till. Men idag så hjälper tekniken oss att kringgå den traditionella förälskade hjärnan då vi är ute efter en partner.

Med smarta tjänster på nätet så kan vi välja att enbart börja prata med personer som har en profil som vi gillar. Vi undviker den som röker då vi får mördarlust så snart vi ser en tänd cigarett. Vi pratar bara med andra som också tycker att höjden av en semester är att sova i tält och så vidare.

Vi kan alltså låta det kortikala systemet få jobba innan vi ens utsätter oss för chansen att bli förälskade. I det läget så behöver förälskelsen inte betyda ett uselt beslut. Den kan istället förstärka känslan av att ha hittat rätt och lägga grunden till en mycket långvarig och lyckad relation.

Helt vattentätt blir det aldrig

Hur väl vi lyckas med att använda vår hjärna på ett sätt som stimulerar bättre beslut beror på hur medvetna vi är om vårt beteende. Men helt vattentätt kan det aldrig bli. Det går ju inte att gardera sig till hundra procent mot spontana beslut. De kommer alltid att finnas där och bör också göra det.

Men om du tillhör de som känner att din hjärna nästan alltid fattar fel beslut så kan det vara dags för dig att börja tänka igenom din livsstil. Kanske kan du ge dig själv ett tecken nästa gång du är på väg att säga något snabbt. En vända till med det kortikala systemet kan vara allt som krävs för att de där grodorna inte ska hoppa ur din mun.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.