Varför är probiotika bra?

Varför är probiotika bra?

Probiotika och en god tarmflora överlag verkar kunna påverka oss på väldigt många sätt. Hur din tarmflora mår speglar till stora delar hur du mår i övrigt.

Din tarmflora innehåller flera biljoner bakterier. Att dessa därmed har stor inverkan på din hälsa kommer kanske inte som någon överraskning, men det verkar som att vår tarmflora har ännu större inflytande på oss än vi tidigare trott. En tarmflora som inte mår bra kopplas till bland annat övervikt, diabetes, olika autoimmuna sjukdomar och IBS.

Tim Spector som studerar hur tarmfloran påverkar både fysisk och psykisk hälsa, samt har skrivit boken ”Matmyten” säger enligt Svenska Dagbladet:

– Djurförsök har visat att när man transplanterar tarmflora från en stressad mus till en som från början var lugn blir den senare också stressad och orolig. Det finns insekters tarmflora som totalt styr insektens hjärna.

sites/default/files/shutterstock_280564739.jpg

Bakteriernas betydelse
Genom signaler från tarmen till hjärnan dikteras vår hunger, vår nivå av stress och mycket mer. Men exakt hur detta går till vet man inte än. Det man vet är att nyttig mat och rena livsmedel är väldigt viktigt för att dessa processer ska fungera optimalt.

En nyckel för att uppnå en frisk tarmflora är att äta varierat. Det kostrådet har du säkert hört innan, men det tåls att upprepas. Tim Spector menar att du ska tänka på din tarm som en trädgård. Tillför den näring och fibrer som den gynnas av och ät en blandad kost med mycket grönsaker så frodas den. Kemiska tillsatser bör du undvika i största möjliga mån.

En osund tarmflora avspeglar sig på flera sätt. Det mest uppenbara är din avföring. Tim Spector berättar enligt Svenska Dagbladet att han via enbart ett avföringsprov kan beskriva en persons livsstil och hälsoläge.

– Du kan säga mycket mer om en människa utifrån deras avföring än vad du kan utifrån deras DNA. Ge mig ett avföringsprov så kan jag säga om det kommer från någon som är tjock eller smal, har diabetes, någon som äter sunt eller mycket skräpmat, säger Tim Spector.

Glädjande nog går det att på bara några dagar med bra mat ”förbättra” sin tarmflora. Och att äta enligt vad vår tarmflora mår bra av är viktigt. Spector menar att vi bör tänka att vi matar biljoner andra varelser när vi äter, och att vi måste inse hur viktiga dessa är för oss. Gynnar du dessa varelser gynnar du också dig själv. 

LÄS ÄVEN
Råvaror som stärker immunförsvaret
Så blir du kvitt dina magproblem
Probiotika för din mage

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras