Var fjärde äter endast ett lagat mål om dagen

Var fjärde äter endast ett lagat mål om dagen

Svenskarna slarvar med att laga mat, 28 procent av svenskarna, främst de äldre, äter endast ett lagat mål mat om dagen, det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av ViktVäktarna. Vanligaste förklaringarna är att det beror på gammal vana, att man sällan är hungrig och att man tycker sig vara dålig på att laga mat.

Det är främst de äldre som håller sig till ett lagat mål mat per dag: 42 procent av de som är mellan 56-79 år uppger detta mot 18 procent av de som är 15-34 år.

Att många svenskar inte äter mer än ett lagat mål mat om dagen beror framför allt på gammal vana. Bland de äldre är brist på hunger en annan vanlig förklaring medan de yngre även uppger brist på tid och matlagningskunskaper.

Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna, uppmuntrar svenskarna att äta både två och tre mål mat om dagen för att undvika sötsug och sockerrikt småätande.

– När blodsockret faller skickar hjärnan hungersignaler som uppmuntrar oss att få i oss energi snabbt – och då sträcker vi oss gärna efter socker och snabba kolhydrater. Den som äter två, helst tre ordentliga mål mat minskar risken för detta genom att blodsockret hålls i schack hela dagen, säger Karin Nileskog.

Dags att bli bättre på att laga mat? Spana in de här goda, enkla och hälsosamma recepten:

Bra mat för dig som tränar – frukost, lunch, mellanmål, middag

* 5 snabba frukostar för morgontrötta

Höstens godaste soppor

 

Text: Redaktionen

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras