Många med björkpollenallergi är också allergiska mot viss mat. Vanligast är reaktioner mot hasselnötter och äpplen.
Allergi mot mat
All mat innehåller proteiner som kan orsaka allergier. De livsmedel som oftast ger allergiska reaktioner är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter som jordnötter och soja, olika nötter och fröer samt vete.
Förenklat kan man säga, att allergi beror på att kroppens normala försvarsmekanismer mot främmande ämnen inte fungerar riktigt som de ska. Immunförsvaret uppfattar ämnena som främmande trots att de flesta tål dessa ämnen i maten. Man brukar dela upp olika sorters allergi i IgE-medierad och icke IgE-medierad allergi. Personer med IgE-medierad allergi har IgE-antikroppar mot det de inte tål.
IgE-medierad allergi är den vanligaste formen av allergi och beskrivs mer ingående nedan. IgE-medierad allergi kännetecknas av att symtom kommer snabbt, inom två timmar, när man äter det man inte tål. Vid icke-IgE-medierad allergi reagerar immunförsvaret på andra sätt än genom att bilda antikroppar och symtomen kommer senare.