Vanligt med kombinerad pollen- och matallergi

Vanligt med kombinerad pollen- och matallergi

Många med björkpollenallergi är också allergiska mot viss mat. Vanligast är reaktioner mot hasselnötter och äpplen.

En del människor utvecklar överkänslighet mot mat som de flesta av oss tål att äta. Det kan antingen bero på en allergi eller på en icke-allergisk reaktion. Vid allergiska reaktioner mot mat är immunförsvaret inblandat. Vid icke-allergiska reaktioner mot mat är immunförsvaret inte inblandat.
 
De livsmedel som oftast ger allergiska reaktioner är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter som jordnötter och soja, olika nötter och fröer samt vete.
 
Den som är allergisk bör alltid läsa ingrediensförteckningen noga. Det gäller även livsmedel man brukar handla ofta eftersom innehållet i en vara kan ändras.
 

Allergi mot mat

All mat innehåller proteiner som kan orsaka allergier. De livsmedel som oftast ger allergiska reaktioner är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter som jordnötter och soja, olika nötter och fröer samt vete.

Förenklat kan man säga, att allergi beror på att kroppens normala försvarsmekanismer mot främmande ämnen inte fungerar riktigt som de ska. Immunförsvaret uppfattar ämnena som främmande trots att de flesta tål dessa ämnen i maten. Man brukar dela upp olika sorters allergi i IgE-medierad och icke IgE-medierad allergi. Personer med IgE-medierad allergi har IgE-antikroppar mot det de inte tål.

IgE-medierad allergi är den vanligaste formen av allergi och beskrivs mer ingående nedan. IgE-medierad allergi kännetecknas av att symtom kommer snabbt, inom två timmar, när man äter det man inte tål. Vid icke-IgE-medierad allergi reagerar immunförsvaret på andra sätt än genom att bilda antikroppar och symtomen kommer senare. 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras