Motionerar du regelbundet, försöker äta rätt men har ändå krämpor eller känner dig trött och hängig? Det kan vara tecken på att du lider av mineralbrist.
Alla vet hur viktigt det är att röra på sig, ha en hälsosam kost och att inte utsätta kroppen för långvarig stress. Men även om vi tror att vi gör allting rätt kan krämpor eller trötthet komma smygande.
– Tyvärr har vi ingen varningslampa som lyser i tid utan i stället har vi kroppar som klarar av att kompensera väldigt länge innan vi får symptom. En del kan därför gå väldigt länge, är stryktåliga och kämpar på medan andra känner av snabbare att något inte stämmer, säger Susanne Barkvik, näringsrådgivare på Digitalhälsan.
Kan bero på mineralbrist
Ett av skälen till att vi får krämporna kan vara att vi lider av mineralbrist. Mineraler behövs för kroppens uppbyggnad. Vår kropp består till stor del av cirka 20-tal olika grundämnen. Förutom syre, kol, väte och kväve så finns det ett antal mineralämnen som kroppen behöver. Mineralerna ger näring till kroppen och behövs för att ett flertal funktioner i kroppen ska kunna fungera optimalt. Mineralämnen ingår bland annat i många hormoner och i olika enzymsystemen. Susanne Barkvik berättar att en näringsrik kost är A och O, men att den i sig inte är en garant för en god mineralbalans.
– Vanligast är järnbrist. Den drabbar framför allt kvinnor, äldre och vegetarianer men kan även bero på mineralfattiga jordar som gör att vi inte får i oss tillräckligt med näring för vad våra kroppar egentligen behöver. En minskad mineralhalt har även uppmätts i de uppfödda djur som vi äter. Kött från vilt och alternativodlade grönsaker har därför ofta en bättre sammansättning av mineraler. Mineraler lagras i kroppen, vissa längre än andra. Du måste därför kontinuerligt tillföra kroppen mineraler via kosten. Mineralbalansen gynnas om du har balans på övriga näringsämnen i kroppen. En del mineraler fungerar också som antioxidanter. Mineralbalansen kan rubbas av stress, säger Susanne Barkvik.
Hur viktiga är mineralerna för kroppens hälsa?
– Det finns ett flertal mineraler som kroppen behöver som inte är utforskade ännu, det samma gäller de eventuella mineralbrister som du kanske har. Man hittar även nya funktioner i de mineraler som vi redan känner till att kroppen behöver. Hur viktiga mineralernas inverkan är för kroppens hälsa och deras nödvändighet för ett långt och friskt liv kommer framtidens forskning få visa på. Det troliga är att kroppen behöver betydligt fler mineraler än de man har kunskap om i dag. Vissa menar att du behöver cirka 60 livsnödvändiga mineraler. Med tanke på att det inte finns några grödor som kan producera mineraler och att jordarna blir allt näringsfattigare medför det stor risk att många av oss lider av mineralbrist och är i behov av tillskott.
Vad händer i kroppen om man har mineralbrist?
– Mineraler är en grundpelare för hela vår existens och finns där för att sköta om kroppen. Har man järnbrist så kommer trötthet, energibrist, blodsockersvängningar. Även kalcium-, magnesium-, krom- och jodbrist är vanligt. Magnesium är exempelvis starkt kopplad till stress och kan leda till att vi blir irriterade eller nedstämda. Jodbrist påverkar sköldkörteln som i sin tur kan leda till att ämnesomsättningen sänks och att kroppen går på sparlåga. Jag tycker att man ska förhålla sig till sin kropp precis som med sin bil och besikta den varje år, och där är kosten en viktig del. Vad du behöver för att din kropp ska fungera fullt ut är en bra mix av näringsämnena kolhydrater, proteiner, fett, vitaminer, mineraler, fibrer och vatten. Ett tips är att man tar kontakt med en näringsrådgivare och går igenom vad man behöver för att kroppen ska må bra.
Viktiga mineraler: Jod, järn, kalcium, kalium, koppar, krom, magnesium, mangan, molybden, natrium, selen och zink.
Övriga mineraler: Flour, fosfor, svavel, kobolt, kisel, brom, bor med flera.
Text: Joakim Kempe, Hanna Larsson
Varför vegitabilierna innehåller mindre mineraler är det få som kan svara på. Förmodligen är det dåliga utarmade jordar även i trädgårdar eftersom många dumpar trädgårdsavfall i skogen eller kör till soptippen med det, all NPK gödsel, dåliga sorter, besprutning, och att det finns lite kunskap om hur man berikar jorden. Det är viktigt att äta vilda växter, fisk och skaldjur, tång, och att äta mjölkprodukter. Piller skapar ofta obalans eller så tas näringen upp dåligt. Brister på Omega 3 och vitaminer bidrar till näringsbrister.