En långhelg som denna öppnar upp för trevliga middagar med mer tid för både tillagning och njutning. Här ger vi dig förslag på recept till en hel 3-rätters meny. Vad sägs om krämig fisksoppa med laxspett, grillat med varm amarantsallad och efterrätt i form av vit chokladpannacotta med färska blåbär? Recepten hittar du här.
Krämig fisksoppa med laxspett
Ingredienser, 4 portioner
– 400 g fiskfilé, ett par olika sorter (t ex lax, kattfisk, kolja)
– 0,5 purjolök
– 1 gul lök
– 1 morot
– 2 selleristjälkar
– 3-4 msk olivolja
– 3 klyftor vitlök
– 3 dl vitt vin
– 2-3 dl vispgrädde
– 2 msk tomatpuré
– 0,5 g saffran
– 0,5 l fiskfond eller hummerfond
– salt & nymalen vitpeppar
– 1 dl färska örtkryddor (exempelvis timjan, basilika)
– 1 knivsudd chilipeppar
– 1 kg blåmusslor
– 200 g skalade räkor
– 400 g lax i tärningar
Gör så här:
1. Skär fiskfiléerna i cirka 3 cm stora bitar.
2. Skölj och strimla det vita på purjolöken. Skala och hacka löken och moroten och skär sellerin i fina bitar.
3. Fräs alltsammans utom fisken i oljan i en gryta. Pressa i vitlöken.
4. Tillsätt vin, grädde, tomatpuré, saffran, fiskfond, salt och kryddor och låt soppan sjuda cirka 10 minuter.
5. Skölj och borsta musslorna noga. Släng alla som är trasiga eller som redan har öppnat sig. Lägg dem i grytan.
6. Lägg i fiskbitarna och låt soppan koka upp och sedan sjuda i några minuter. Fisken ska inte koka sönder.
7. Ta av grytan från värmen och lägg i räkorna. Låt soppan dra ett par minuter innan du serverar den.
8. Skär laxen i bitar. Trä bitarna på blötlagda spett, salta och peppra. Grilla eller sedan ett par minuter på varje sida.
9. Servera soppan tillsammans med ett laxspett och gott bröd.
Mix på grillen
– Marinad till grönsaker och kött: olivolja, sojasås, pressad vitlök, örtsalt och peppar
– Förslag att grilla: kycklingfilé, kött, quornfilé, halloumi, majskolv, lök, aubergine, zucchini, paprika, champinjoner
Varm amarantsallad
– 2 portioner kokt ekologisk amarant
– 1 aubergine
– 2 paprikor
– 2 st rödlök
– 1 paket ekologisk fetaost
– 1 påse ekologisk babyspenat
– körsbärstomater
– olivolja
– flingsalt
– solrosfrön, pumpakärnor, pinjenötter
Gör så här:
1. Skiva grönsakerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper (utom bladspenaten).
2. Ringla olivolja över och strö på flingsalt.
3. Grilla i mitten av ugnen på 225° i ca 30 minuter.
4. Koka under tiden amarant enligt instruktioner.
5. Tärna fetaosten.
6. När grönsakerna är klara – blanda ihop dem med amarant, bladspenat, körsbärstomater och fetaost.
7. Toppa med salladsmix.
Kall ingefärssås
– 2,5 dl matlagningsyoghurt (alt. crème fraîche/turkisk yoghurt)
– en bit riven/pressad ingefära (smaka av)
– 2 tsk pressad citronsaft
– salt & peppar
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser och låt stå svalt en stund.
För extra barnvänlig och trevligt ”plockig” måltid är stavar av morötter, gurka och paprika ett tips. Gott att dippa i den kalla yoghurtsåsen och smart att ställa fram en stund innan middagen för skrikande magar.
Vit chokladpanacotta med färska blåbär
Ingredienser, 4-6 port:
– 5 dl grädde
– 1 st vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
– 100 g vit choklad
– 3 st gelatinblad
– 1 dl färska blåbär
– ev. ca 15 g flagad choklad
Gör så här:
1. Bryt eller skär chokladen i mindre bitar.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
3. Mät upp grädden i en kastrull, det går bra med vispgrädde eller annan grädde. Det går också bra med en blanding av vispgrädde och mjölk eller vatten.
4. Om du använder vaniljstång, snitta den och skrapa ur fröna. Lägg både vaniljstång och alla frön i grädden. Om du använder vaniljsocker så tillsätter du bara den till grädden.
5. Låt koka upp och koka ca 1-2 minuter, var försiktig så att det inte kokar över. Tillsätt chokladen. Rör tills den smält.
6. Ta bort kastrullen från plattan nu om du inte redan gjort det (mycket viktigt). Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinet är smält.
7. Häll upp i portionsskålar och låt stelna i kylskåp minst 2-3 timmar.
8. Dekorera med bär och eventuellt riven vit choklad.
Trevlig helg!
Text och foton: Anna Lissjanis