Nu börjar skidsäsongen lida mot sitt slut om du inte befinner dig i Norrland, i Alperna eller på något annat snösäkert ställe. Vår reporter Johanna Bergström var i alla fall glad över att hinna med en sista minuten-åkning i Val Gardena som ligger i norra Italien med österrikiska Innsbruck som närmaste flygplats. Ett fantastiskt resmål för dig som älskar skidåkning. Här kan du ta del av Johannas upplevelse av ortens utbud.
Val Gardena är noga räknat en dal, som är omgiven av den vackra bergskedjan Dolomiterna, vilken bland annat har utsetts till världsarv av UNESCO, och med de två berömda massiven Sassolungo och Sella som de mest kända ögonmärkena. I dalen ligger tre byar, Ortisei, St. Christina och Selva, som alla tre erbjuder mycket goda förhållanden för skidåkning och andra friluftsaktiviteter. Byarna är olika till sina personligheter och är man en återkommande besökare så hittar man snart sin favorit. Det beror helt på vilken typ av upplevelse man är ute efter. I korthet kan man säga att Ortisei har mest stadskänsla och den bästa shoppingen, St. Christina är den minsta av de tre, med mysig, avspänd atmosfär, och Selva har den sportigaste profilen, med ett stort och spännande utbud av pister och vandringsleder.
Vintersäsongen i Val Gardena sträcker sig från tidig december till tidig april. De bästa två månaderna att åka är antagligen januari, då det är relativt lugnt i backarna och riktigt bra snöförhållanden, och mars, då det börjar bli lite vårkänsla i området och ofta en hel del sol. I mars kan dock snön vara lite åt det blöta hållet bitvis, och generellt sett är det väldigt behagligt väder under hela säsongen, med lägsta temperaturer som på sin höjd kryper ned till – 10°C.
Men Val Gardena är minst lika härligt och populärt att besöka på sommaren. Här går säsongen från juni till oktober och bjuder på fantastiska möjligheter till aktiviteter som mountainbike, klättring och vandring. Juli och september är de månader som anses vara mest behagliga för ett besök. I augusti har ”alla” italienare semester och då är det ofta väldigt fullbokat.
Val Gardena har en stolt och lång historia av skidåkning och härifrån kommer imponerande många av Italiens gamla och nya mästare inom olika grenar, från klassiska slalomdiscipliner till innovativ och dödsföraktande freestyle-åkning. Området är bland annat med i Leading Mountain Resorts of the World, som också inkluderar bland annat Åre, och här hålls varje år i december prestigefyllda Fis Ski World Cup. Det är fantastiskt fina åkmöjligheter som erbjuds, med breda, inbjudande backar för alla nivåer. Det som inte finns så mycket i regionen är off-piståkning, vilket beror på den italienska lagstiftningen.
Med utgångspunkt i Val Gardena har man direkt tillgång till hela 500 kilometer av pister, med allt från barnbackar till den respektingivande världscupbacken, Saslong. Härifrån finns flera fina förbindelser till andra skidområden, som Marmolada, Dolomiternas drottning, eller Falzarego, där vägen dit, enligt uppgift, bjuder på fascinerande naturscenerier. För all denna åkning behövs också bara ett liftpass, som heter Dolomiti Superski och som ger access till sammanlagt 1200 pistkilometer(!), i 12 olika skidområden. Den enda gången man behöver köpa till något är om man till exempel vill åka upp med liften Dantercepies, i gryningen, innan dess officiella öppning, för att njuta av en härlig frukost på toppen, innan man åker ned det lyxiga första åket, i orörd, preparerad snö.
Val Gardena är kända för att ta exceptionellt väl hand om sina pister. 95 % av dem underhålls med konstgjord snö vid behov och varje kväll prepareras backarna med hjälp av runt 300 snowcats. Och det märks verkligen. Framförallt på förmiddagen är åkförhållandena nästan lyxigt bra, med jämnt och behagligt före och utan alltför mycket is. När det gäller lifterna så finns det bland annat en nyhet för denna säsong som definitivt är värd att uppmärksamma lite extra. Det är den härliga Paradiso-liften, som för det första har uppvärmda säten(!) och för det andra är tillverkad i ett speciellt blåtonat plexiglas, som är designat för att ytterligare förstärka den redan spektakulära vyn man har från något av de 8 sätena. Liften ligger längs med den ikoniska rutten Sellaronda, som, logiskt nog, går runt berget Sella.
Självklart planerar vi in en tur runt just Sellaronda under vår ganska korta vistelse. Det är en helt fantastisk dag, solen skiner och temperaturen ligger på ett par minusgrader. Vår guide, Christina Demetz, som också jobbar med PR för Val Gardena, har valt att åka varvet medurs. Det är tydligen den bättre riktningen, dels på grund av att man får bättre ljusförhållanden hela vägen, dels är skidåkningen något mer utmanande, men på ett positivt sätt, med ett par röda backar som är lite större, och har en del brantare partier. Sedan är det säkert roligt att åka åt andra hållet också, som omväxling, om man stannar längre. Åkningen i Val gardena är överlag otroligt naturskön och en sak som är lite häftig är att landskapet är så pass öppet, och att man därför generellt sett har en väldigt vid och levande utsikt både från lifterna och från backar och toppar.
För mig är skidåkningen den stora grejen när jag åker på en vintersemester. Men det kan vara bra att veta att Val Gardena har ett stort utbud också av andra saker att göra, via sitt program Val Gardena Active. Här kan man bland annat välja på sporter som klättring, snöskovandring och fatbike. Men det finns även mer avkopplande alternativ, som matlagning, avsmakningar, spa och olika kulturella evenemang. Eller varför inte en komplett Ladies Special-vistelse, där damer av olika åldrar får tillfälle att spendera avkopplande och energigivande kvalitetstid med vänner eller släktingar.
För vår del blev det en tur på fatbikes, för att blanda upp agendan lite. Fatbike är en särskild sorts mountainbike, specialkonstruerad för att köra på snö med. Ingen av oss har åkt tidigare och vi börjar, möjligen något övermodigt, med att åka nedför en röd backe, för att sedan ta en tur i det vackra Vallungo, en dal strax väster om själva Selva, där vi bor. Det är en lite speciell teknik att åka utför med en fatbike, som kräver både fingertoppskänsla och en hel del kraft i händerna. Ett tips är att börja i en liten, snäll backe, undvika isigt underlag och lyssna noga på vad instruktören säger. Efter ett par mindre vurpor har vi dock fått upp snitsen någorlunda och är definitivt en erfarenhet rikare!
– Dolomiterna är en lite mjukare, mer inbjudande del av Alperna, säger Christina.
Sedan förklarar hon att en annan sak hon uppskattar med att åka i Val Gardena, och även intilliggande Alta Badia, är de många mysiga små hyttor som ligger utspridda i backarna, och den tradition av välkomnande gästfrihet som finns i området. Och visst har hon en poäng där. Även för mig, som älskar det fysiska i skidåkningen, och utmattningen efter en dag i backarna, så blir den obligatoriska mellan-åken-fikan, eller en lunch som serveras med ett extra leende, en stor bonus för helhetsupplevelsen.
Text och foton: Johanna Bergströmför
Foto fatbikebilden: Susanne Nilsson
Johanna Bergström jobbar bland annat som journalist, skribent och med sociala medier. Hon skriver om träning, resor, skönhet och hälsa. Johanna älskar att träna och förutom långdistanslöpning ger hon sig gärna hän åt dans, yoga och skidåkning.
Här kan du läsa Johannas inspirerande blogg.