Våffeldagen är på intågande. En högtidsdag vi tycker att alla våffelälskare ska kunna vara med och fira, även du som är glutenintolerant. Här hittar du två mumsiga recept – våfflor med kokosmjöl och våfflor med mandelmjöl.
Våfflor – två glutenfria recept
Kokosvåfflor
Ingredienser:
– 8 ägg
– 2 dl kokosmjölk
– 2 dl kokosmjöl
– 1/2 tsk bakpulver
– 1/2 tsk salt
– 1 tsk vaniljpulver
Gör så här:
1. Vispa ägg och kokosmjölk.
2. Rör i mjöl, bakpulver och salt.
3. Låt smeten vila medan våffeljärnet blir riktigt varmt.
4. Pensla våffeljärnet med kokosolja, klicka ut smeten och grädda våfflorna gyllenbruna.
5. Servera exepmelvis med banan, nutella och kokos för en riktig godisvariant eller med philadelhiaost och lax för en matigare variant.
Mandelvåfflor
Ingredienser 6-8 stycken:
– 2 dl mandelmjöl
– 1 dl mjölk
– 2 ägg + 2 vitor
– 2 tsk fiberhusk
– 100 gram kesella 1%
– 1 tsk bakpulver
– 0,5 tsk salt
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser och låt svälla 15 minuter innan du gräddar dem i våffeljärnet. Du kan behöva smörja järnet lite, men bara pytte eftersom mandelmjölet i sig är fett.
2. Servera nygräddade, exempelvis ihop med bär och vispad grädde.
Text och foton: Anna Lissjanis