Vad gör LCHF med kroppen?

Vad gör LCHF med kroppen?

Många lyckas gå ner i vikt med LCHF, men samtidigt är det viktigt att veta att dieten påverkar dig på andra sätt också.

Så här svarar Kostdoktorn på frågan om det är farligt i längden att äta LCHF:

Är LCHF farligt för hälsan (i längden)?
Det finns många exempel på vad som närmast kan kallas för skrämselpropaganda om påstådda risker med lågkolhydratkost, såsom ”fettförgiftning”. I de studier/litteraturgenomgångar som är gjorda finns inga bevis för att LCHF skulle medföra några faror för hälsan. Se även denna lista på vetenskapliga studier på området. Något som starkt talar mot att det skulle vara farligt är att vissa folkslag såsom inuiter/eskimåer/massajer traditionellt alltid åt en extremt fet och kolhydratsbegränsad kost utan kända nackdelar för hälsan. Faktum är att många bedömde deras hälsotillstånd som mycket gott, så länge de höll sig till sin traditionella kost. Samerna hör nog också till denna grupp.

Vidare rekommenderas man av mig helst äta LCHF i form av 100% naturliga råvaror, som människor ätit i tusentals om inte miljontals år. Vad skulle kunna vara så farligt med det?

Ketos och ­ketoner
Ketos kallas det ofarliga metabola tillstånd som inträffar när din kropp ställer om från att använda kolhydrater (glukos) till att använda fett som energi. Ketosen innebär att levern bildar ­ketonkroppar (ketoner) av fettet, och när kroppen har ställt om sig fungerar ketonkropparna som ersättare för glukosen. När kroppen ställer om sig till ketos upplever man ofta olika omställningsbesvär.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras