Vad gör egentligen huden slätare?

Vad gör egentligen huden slätare?

Vi köper anti-rynkkrämer för miljontals kronor varje år eftersom vi vill att huden ska bli slätare. Med vad fungerar egentligen?

Anna Bäsén reder ut vad som fungerar eller inte i boken Allt du behöver veta om skönhetsingrepp – från botox, fillers, laser till kirurgi”. Enligt Anna Bäsén blir vi lurade i de flesta fall när vi köper dyra anti-rynkkrämer. Kosmetikaföretagen lovar resultat inom fyra veckor, men ofta händer det inte ett smack. Den förhoppning om mindre porer och färre rynkor grusas snart.

Men, det finns hopp, och vissa ingredienser vill Anna Bäsén kalla för mirakelingredienser. Det bästa av allt är att till och med en billig, helt vanlig fuktkräm kan ge bättre hudkvalitet och ta bort små torrhetsrynkor enligt vetenskapliga studier. Hon får medhåll av Marie Lodén, en av Sveriges främsta hudexperter, som säger till Expressen:
– Ett flertal studier har visat att det inte finns någon större skillnad i effekt mellan dyra och billiga krämer. Därmed inte sagt att det inte finns någon dyr kräm som är bättre än billiga krämer. Men det är inte bevisat.

De ämnen som funkar – här är hela listan!

AHA-syror
AHA (förkortning av alpha hydroxy acid) finns i vissa frukter, mjölk och sockerrör. En rad vetenskapliga studier visar att AHA-syror kan minska rynkor, ge huden bättre elasticitet, minska pormaskar, pigmentfläckar, ojämnheter och ärr samt motverka solskadad hud.

Vitamin A-syra
Vitamin A-syra i form av tretinoin är det ämne som har bäst vetenskapligt stöd för att minska rynkor, pigmentfläckar och stora porer samt förbättra solskador, för tidigt åldrad hud och akne.

Naturliga fuktbindare
Karbamid, glycerol och mjölksyra är exem-pel på naturliga fuktbindare som är vanligt förekommande i hudkrämer och har stor betydelse för att hålla huden smidig och elastisk.

Panthenol
Panthenol (provitamin B5, panto-thenol) är ett ämne som binder fukt i huden, lindrar irritation, förbättrar hudbarriären och kan hjälpa till vid sårläkning.

Peptider
En välgjord studie 2010 visade att hudvårdsprodukter med ett par peptider hade lika bra effekt som dagens bästa anti-rynkbehandling, vitamin A-syran tretinoin.

Ämnen som inte har någon bevisad effekt!

Kollagen och hyaluronsyra
Både kollagen och hyaluronsyra förekom-mer ofta i hudkrämer. Men molekylerna är alldeles för stora för att tränga ned i huden och lägger sig bara utanpå.

Q10
Q10 är en jättestor molekyl som har mycket svårt att ta sig igenom yttersta hudlagret. Studier har visat att Q10 inte har någon effekt på rynkor.

Omega-3 och omega-6
Tidigare trodde man att omega-3 kunde förbättra psoriasis och omega-6 förbättra atopiskt eksem. Det har välgjorda studier avfärdat.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.