Vad äter fotbollsspelare för att hålla sig i toppform?

Det är som de flesta vet viktigt med en varierad och nyttig kost för att hålla både kropp och sinne i bästa form. Detta gäller givetvis även världens bästa fotbollsspelare, men vad är det egentligen de äter under en vanlig dag? Finns det annat än kyckling och pasta på menyn? James Collins, chefsdietist hos Arsenal, har delat med sig av sina tips till olika engelska medier.

Så här kan en dagsmeny se ut för ett fotbollsproffs

Frukost

Viktigt att ha en kul och nyttig variation i vad spelarna äter, inte bara gröt som gäller, även om det är en favorit hos många. Han föreslår att man varierar måltiden, exempelvis att man testar quionagröt eller olika spannmål som har en lättare konsistens. De brukar även testa olika varianter som inkluderar ägg, om det så är i wraps eller med fullkornsbröd

Snacks

Han poängterar att många fotbollsspelare ofta inte får i sig tillräckligt med protein, utan fokuserar med på kolhydraterna. Det viktiga med proteinet är hur det underlättar musklerna att återhämta sig. Ett exempel är proteinrika havrekakor eller proteinshakes.

Lunch

Kyckling med ketchup? Nej, det är nog inget James Collins hade föreslagit, utan snarare vad fotbollsspelaren Tom Huddlestone hade svårt att klara sig utan för ett antal år sedan. Tottenham hade då fått en ny tränare i Juande Ramos och han pekade ut ketchupen som den stora boven i dramat till att spelarna totalt bar omkring på 100 kilo övervikt enligt honom.

Det är förvisso inget fel på att äta kyckling, men Collins pekar ut hur viktigt är med en variation i kosten för att inte spelarna ska bli uttråkade. Han förklarar att de ofta brukar erbjuda ett rött och ett vitt kött, utöver något vegetariskt alternativ. Ett antal olika bra alternativ är kalkon, nötkött, lax och makrill som alla är bra proteinkällor.

Frågan är hur långt kosten kan ta Arsenal under Premier League-säsongen som just dragit igång. Manchester City får fortsatt ses som klara favoriter både i England och Champions League. Betfair erbjuder i nuläget 5,1 odds på att de lyckades ta hem den största klubbtiteln av dem alla.

Återhämtningsmat

En populär maträtt som även kan göras väldigt nyttig och hjälpa kroppen att återhämta sig är sushi. Collins berättar att det är ett populärt inslag, vilket märktes när det dukades efter matcherna när han var med och hjälpte det engelska landslaget med näringen.

Det viktiga är helt enkelt att spelarna får en stor variation i vad de äter, inte enbart för att det inte ska bli trist i längden, men även för att det hjälper dem få i sig olika näringsämnen. 

Vätska

Förr var det inte ovanligt ens på toppnivå att spelarna gick ut och drack några öl kvällen innan match. Det fungerar inte längre utan nu läggs betydligt mer fokus på vad spelarna faktiskt får i sig. Under matcherna är det mycket vätska som fyller på kroppen med nytt bränsle (såsom nyttiga energidrycker) och elektrolyter som är viktiga för att kroppen ska suga åt sig och behålla vätskan för återhämtningen hos spelarna.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.