Upplev Djurgården i öppet vatten under Stockholm Royal Park Aquathlon & Swim

Upplev Djurgården i öppet vatten under Stockholm Royal Park Aquathlon & Swim

Stå på samma startlinje som eliten? Den 17 juli under Stockholm Royal Park Aquathlon & Swim är det möjligt. Då kan du delta på OS-distansen 10 kilometer Öppet Vatten Simning, eller om du hellre vill – kortare distanser på 5, 2 respektive 1 kilometer. En utmaning för nybörjare, motionärer och elit!

Fakta om Stockholm Royal Park Aquathlon & Swim

När: Den 17 juli 2016
Var: 
Djurgårdsbrunnsviken & Djurgårdsbrunnskanalen

Anmälan och mer information 

www.stockholmaquathlon.com

www.stockholmswim.com

www.aquathlon.se

 Aquathlon är Öppet Vatten Simning med avslutande löpning, men som deltagare kan du också välja att enbart köra Öppet Vatten Simning. Förutom simning och löpning är även Stockholm som stad och den sociala biten i fokus under dagen.

– Vi vill att elit, motionärer, nybörjare och familjer ska känna sig välkomna till en dag med motion och tävling på Djurgården. Alla startar och går i mål framför Sjöhistoriska Museet, oavsett distans. När tävlingen avslutats genomförs också simtester för vuxna och barn där man testas i att simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. Vi erbjuder alla en möjlighet att testa sina simkunskaper med elektronisk tidtagning, säger Anders Björkholm, arrangör för Stockholm Royal Park Aquathlon & Swim.

sites/default/files/aqua 2.jpg

Som du säkert märkt fortsätter löpartrenden i Sverige att expandera. Fler och fler anmäler sig till olika lopp runt om i landet och nu ökar även intresset för Aquathlon.

– Aquathlon är en bra introduktion för nybörjare som är intresserade av triathlon, där även cykling ingår. Intresset för sporten blir större och större och det är fler som insett hur komplett träning kombinationen simning och löpning är, fortsätter Anders.

– Skillnaden på bassängsimning och öppet vatten-simning är större än många tror. Jag rekommenderar att man tränar i öppet vatten innan tävlingen. Många vuxna överskattar nämligen sin simförmåga. Simkunnigheten är en röd tråd under hela evenemanget, fortsätter Anders.

Alla deltagare får själva välja distans och startar oavsett nivå samtidigt, vilket gör att motionärer står på samma startlinje som eliten. Simning i öppet vatten är också är en OS-sport, vilket nog inte alla kanske inte känner till. De som deltar under Stockholm Royal Park Aquathlon kan även använda sina tider från tävlingen till att ansöka hos Svenska Triathlonförbundet om att representera Sverige vid Aquathlon-VM i Mexico, som är första dagen av Triathlon-VM.

Tips inför Öppet Vatten säsongen

Simstarten: Vid simstarten är det viktigt att behålla lugnet, fokusera sig på andningen, placera sig efter sin egen simförmåga och när startskottet gått – rikta in sig mot första rundningsmärket på simbanan. På filmen ser ni mass-starten, hur startfältet dras ut och simmarna fokuserar sig mot första rundningsmärket.

Armtag: Genom hela simningen är det viktigt att man fokuserar på andningen, samt att man så effektivt som möjligt använder sig av armtagen och bensparken. På filmen ser ni simmarnas armtag i real-time och i slowmotion, samt hur de växlar sida i andningen.

Navigation: Öppet Vatten simning är simning i det fria och sällan så är simbanan rakt fram. Djurgådsbrunnskanalen tex böjer sig från sida till sida. Simmarna navigerar genom att till och från lyfta blicken framåt. Viktigt är då att man inte andas samtidigt som man navigerar. Annars är kallsupen precis runt hörnet, samt att man tappar fart. På filmen ser ni hur simmarna navigerar i real-time och i slowmotion.

Drafting – ”Simma på rulle”: Drafting, dvs konsten att ”Simma på rulle” vid Öppet Vatten simning är viktig om man siktar på att nå en viss tid. På filmen ser ni hur Svenska Öppet Vatten-landslaget med flera navigerar fram genom Djurgårdsbrunnskanalen genom att ”ta fötter” på varandra.


No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.