Undvik transfetter

Undvik transfetter

Under de senaste åren har mängden industriellt framställt transfett sjunkit kraftigt och det är numera ovanligt med höga halter i livsmedel. Transfett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad är transfett?

Transfett bildas när flytande växtoljor ”härdas”. Härdning är en teknik som används i livsmedelsindustrin för att göra fettet hårdare så att produkterna får önskad sprödhet, fasthet och smältpunkt. Det ökar även hållbarheten.

Vid härdning omvandlar man på kemisk väg det nyttiga omättade fettet till mättat fett, som är onyttigare. Om oljorna härdas fullt ut omvandlas alla omättade fettsyror till mättade. Ofta avbryts härdningen innan dess, och det är då det bildas transfettsyror.

Det finns också små mängder transfett naturligt i mejeriprodukter och kött från kor och får.

Var finns transfett?

Under de senaste åren har mängden industriellt framställt transfett sjunkit kraftigt. ”Naturligt” transfett från kor och lamm finns i till exempel smör, grädde, ost och fett kött. Ungefär hälften av det transfett vi får i oss per dag kommer från industriellt tillverkade transfetter och hälften är transfett från mejeriprodukter och kött.

Varför är transfett inte bra?

Liksom mättat fett höjer transfettet halten av det onda LDL-kolesterolet i blodet och minskar halten av det goda HDL-kolesterolet. Det ökar i sin tur risken för hjärt- och kärlsjukdom. Enligt de vetenskapliga studier som finns kan transfett öka risken för hjärt- och kärlsjukdom mer än motsvarande mängd mättat fett. (3)

Vilket är värst – transfett eller mättat fett?

De flesta svenskar äter cirka 2 gram transfett per dag. Det är den mängd som WHO anser att man högst bör äta varje dag. Däremot äter vi mellan 30 – 40 gram mättat fett varje dag, vilket är 10 till 15 gram mer än rekommenderat (1,2). Även om transfett är ”farligare” än mättat fett, har det mättade fettet mycket större betydelse för hälsan, eftersom vi äter så mycket mer av det. För den som vill äta hälsosamt är det bra att äta mindre av både transfett och mättat fett.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.