Att äta grönsaker och frukt är livsviktigt och nyttigt, men passa dig så att du inte får i dig alltför mycket bekämpningsmedel.
De flesta grönsaker och frukter är besprutade med bekämpningsmedel och även om det är oundvikligt att köpa helt obesprutade frukter och grönsaker finns det vissa små knep som kan vara bra att tänka på. Det första och kanske viktigaste rådet är att välja ekologiska grönsaker som är obesprutade eller i alla fall mindre besprutade än vanliga frukter.
Om du köper utländska konventionella frukter och grönsaker, så välj varor från EU-länder. Flest pesticidrester hittar du i konventionella produkter från länder utanför EU.
Innehåller mycket pesticidrester:
• Äpplen
• Potatis
• Sallad
• Vindruvor
• Paprikor
• Jordgubbar
• Körsbär
• Spenat
• Grönkål
• Bladselleri
• Plommon
• Nektariner
Innehåller inga/mycket få pesticidrester:
• Lök
• Avokado
• Ananas
• Mango
• Ärter
• Kiwi
• Kål
• Sockermajs
• Aubergine
• Cantaloupemelon
• Vattenmelon
• Grapefrukt
• Sötpotatis