Undergörande saltvatten i Tunisen

Undergörande saltvatten i Tunisen

Tunisien marknadsför sig som landet, som efter Frankrike, är störst i världen på Thalasso spa therapy. SportHälsa åkte därför landet runt för att prova på dess skönaste spaupplevelser.

SportHälsa reste från Tunis i norr till paradisön Djerba i söder. På vägen besökte vi tre femstjärniga Thalassoanläggningar. Tanken var från början att betygsätta de tre anläggningarna, för att försöka hitta det mest prisvärda. Men efter att ha besökt dem alla var det omöjligt att separera dem. Alla tre höll en extremt hög nivå och kvalitén på upplevelserna kunde inte få andra betyg än maximala.

Utbudet är i princip detsamma och det enda som skiljer dem åt är placeringen, planlösningen och inredningen – faktorer som är sekundära när man väl är på plats. Thalasso spa therapy eller Thalassoterapi innebär egentligen behandling med mineralrikt vatten. Längs Tunisiens nordliga kust tas saltvatten direkt från medelhavet. Det behandlas och renas och förs sedan in till centret, där det används på många olika sätt. Förutom en mängd olika behandlingar med saltvatten finns även andra typer av kurer med till exempel alger och lera.

Ända sedan antiken har havsvatten använts på kurorter för dess hälsobringande effekter. Mineraler och andra mikroelement sägs påverka immunförsvaret och den övriga hälsan positivt. Miljön i ett sådant här spa, som stimulerar alla våra sinnen, gör även att stressnivån i kroppen sjunker markant. Ljudet i anläggningarna simulerar stilla fågelsång, havsbris och andra lugnande läten. De vackra dekorationerna och den flitiga användningen av väldoftande blommor ger både ögat och näsan en chans att vila.

Behandlingar
Sammansatta behandlingar, där det mineralrika vattnet används, finns det gott om. Två favoriter kommer här: – The Muscle Wellbeing Treatment (Mjukgörande muskelbehandling): Förebygger olika typer av muskelvärk och fungerar avslappnande. Fyra olika steg ingår. 1) Massage med jetströmmar i vatten. 2) Skalpmassage och helkroppsinpackning av lera eller alger. 3) Ett avslappnande regn av havsvatten och aprikosolja. 3) Underskön fotmassage. – Mandara Feel: Sägs fungera föryngrande. Behandlingen är uppbyggd kring en sägen som sägs kunna ge evigt liv. Fyra olika steg ingår. 1) Ett lugnande aromaterapibad med tunisiska blommor. 2) Undervattensdusch med milda jetstrålar. 3) Kroppsinpackning av sjögräs. 4) En stresslindrande Mandaramassage, en teknik som är inspirerad av Shiatsu, av två terapeuter.

Massage
De tre anläggningarna erbjuder ett stort utbud av olika massageformer. Tre otroligt sköna exempel är dessa:
– Shiatsumassage: En uråldrig massageteknik med ursprung från Japan. Shiatsu balanserar, likt akupunktur, kroppens viktiga energier genom att terapeuten använder sina tummar, händer, armbågar och underarmar på kroppens energirikaste områden. Massagen ger en djup form av avslappning som inte liknar något annat.
– Tusen-och-en-natt-massage: Kroppen smörjs in i en apelsindoftande, varm olja som arbetas ut med hjälp av bomullsknyten, fyllda med rosmarin. Massösen använder sedan tummarna och underarmarna i djupgörande massage. Massagen ska bland annat fungera väldigt anti-åldrande och vara bra mot ledvärk.
– Abhyanga massage: En ayurvedisk massage där oljan från sesamfrön används. Den renar, balanserar lymfsystemet, smörjer, mjukar upp muskler, vävnader och leder. Den gör också huden lysande och ungdomlig. Sesamolja har en förmåga att tränga in i huden och rekommenderas generellt till alla kroppskonstitutioner.

Tunisien rekommenderas starkt. Och om du trodde att landet endast hade vita stränder och bra shopping att erbjuda, får du tänka om. Ett besök på någon av Tunisiens alla Thalassoanläggningar är verkligen ett måste. Har du inte möjlighet att resa ända till Afrika för att prova detta så rekommenderas Varbergs Kurort, som är Sveriges enda thalasso-spa. De erbjuder bad i saltvatten, som leds in direkt från Kattegatt. Några exempel på sköna upplevelser är välgörande tångbad, traditionella kurbad, inpackningar och ett stort utbud av massage som erbjuds i rejält tilltagna behandlingsrum.

SportHälsa besökte: Thalassa Palace Nahrawess, Hammamet, 50 kilometer söder om huvudstaden Tunis. www.thalassapalace.com/eng/ thalasso_Tunisia.html Hasdrubal Thalassa & Spa Hotels i Port El Kantaoui, en liten stadsliknande turistort utanför Sousse, 150 kilometer söder om Tunis. www.hasdrubal-hotel.com/ english/kantaoui/presentation.asp Ulysse Thalasso centre på den vackra turistön Djerba utanför Tunisiens sydligaste kuststräcka. www.asiahotels.com/hotelinfo/ Movenpick_Ulysse_Palace_Djerba/

Text: Roger Folkhage

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.