Anna Hallén delar med sig av två enkla recept på halloumi från hennes bok LCHF för kvinnor.
Rostade grönsaker med halloumiost
4 portioner
1 litet blomkålshuvud
1 stor fänkål
2 paprikor
2 rättikor
2 morötter
2 rödlökar
100 gram champinjoner
400 gram halloumiost
½ dl sesamfrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär blomkål, fänkål och paprika i mindre bitar. Skala och skär rättika, morötter och lök i samma storlek. Dela champinjonerna.
Lägg grönsakerna och svampen på ett bakplåtspapper i en långpanna. Rosta i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Tärna halloumiosten. Ta ut plåten och fördela Halloumin på grönsakerna och strö över sesam frön. Rosta ytterligare cirka 10 minuter.
Pressa ner vitlöken i olivoljan och blanda sedan i timjan, salt och eppar och ringla över de rostade grönsakerna. Servera direkt.
Recept 2: Grillad kyckling med stekt halloumi
4 portioner
Den här rätten är en av mina absolut favoriter – både vacker att se på och god att äta. Dessutom går den snabbt att tillaga. När du ändå grillar kycklingen så passa på att grilla nåpgra bitar att ha till lunch nästa dag. Gör gärna salsan dagen före för bästa resultat.
Ingredienser:
4 kycklingfiléer med skinn
1-2 tsk grillkrydda utan glutamat
2 msk olivolja
200 g halloumiost
3 msk smör att steka i
Tillbehör: Salsa
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kyckling filéerna io en ugnsform. Krydda med grillkrydda. Ringla över olja och baka i mitten av ugnen 20-25 minuter. Skinnet ska bli krispigt och få en gyllene färg. Tärna och stek halloumin i smör tills den får en gyllene färg. Strö tärningarna över kycklingen. Servera med salsa.
Läs mer: Är halloumi nyttigt?
Recepten är hämtade ur boken LCHF för kvinnor av Anna Hallén
Text och recept: Anna Hallén